Rusija do subote zatvorila dotok gasa Severnim tokom 1: “Strahuje se da bi to razdoblje moglo da se produži”

0
EPA/ROMAN PILIPEY

Rusija je zaustavila dotok gasa kroz najveći gasovod u Evropi u sredu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije i racionalizacije energije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.

Protok je pao na nulu u Severnom toku 1 koji ide prema Nemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Severnog toka na nemačku gasnu mrežu.

Gasa za Nemačku neće biti do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gasprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje da produži zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Dalja ograničenja evropskog snabdevanja gasom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cene gasa već skočile za više od 400 odsto od prošlog avgusta, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje kompanijama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret, prenosi N1.

Moskva koja je već smanjila snabdevanje preko Severnog toka 1 na 40 odsto kapaciteta u junu i na 20 odsto u julu krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gasprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora gasovoda.