Rusija blokira nezavisne medije i hapsi antiratne demonstrante

0
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta-AP) – Ruske vlasti nastavile su i danas blokadu nezavisnih novinskih kuća i hapšenje demonstranta u pokušaju da pooštre kontrolu nad informacijama koje domaća publika dobija o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Nekoliko istaknutih nezavisnih onlajn medija blokirano je danas, a desetine su blokirane prošle nedelje. 

Mnogi mediji su odlučili da prestanu sa radom u Rusiji zbog novih represivnih zakona ili su odustali od izveštavanja o invaziju zbog pritiska. 

Na listu blokiranih medija dospeo je novinski sajt Mediazo koji pokriva ruski policijski i pravosudni sistem, sajt 7k7 sa regionalnim vestima, popularne naučne novine Troicki Variant i još dva regionalna novinska sajta.

Radio Slobodna Evropa, koji finansira SAD, saopštio je danas da obustavlja rad u Rusiji zbog pojačanog pritiska koji ta država vrši na novinare i stečajnog postupka koji su protiv njega pokrenule poreske vlasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon koji kriminalizuje namerno širenje izveštaja koje Moskva smatra lažnim. Osobe osudjene za ovo krivično delo bi se suočile i sa 15 godina zatvora.

Ruske vlasti su u više navrata označile lažnim izveštaje o vojnim neuspesima ili o smrti civila u Ukrajini i izveštaje u kojima se njena ofanziva naziva ratom ili invazijom.

Državni mediji i vladini zvaničnici nazivaju rusku invaziju Ukrajine specijalnom vojnom operacijom i insistiraju da njene snage gadjaju samo vojne objekte.

Uprkos naporima da se čvrsto kontroliše narativ, Rusi širom zemlje su se izjasnili protiv rata. Danas su se protesti proširili na ulice više gradova od Sibira do Sankt Peterburga.

Prema mnavodima OVD-Info, grupe za ljudska prava koja prati politička hapšenja, danas je uhapšeno ukupno 1.558 osoba u 43 ruska grada, a skoro 10.000 osoba je privedeno od 24. februara.