Ruska televizijska mreža NTV najavila je da će snimati svoju verziju serije „Černobilj“, koja će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobilj kako bi izvršio sabotažu, prenosi The Moscow Times.

Kako navodi The Moscow Times, ruski mediji usko povezani sa Vladimirom Putinom kritikovali su seriju „Černobilj“ koja je u Rusiji postala nacionalna senzacija, iako je dostupna samo putem interneta.


„Konkurenti koriste ovu seriju da okaljaju sliku Rusije kao nuklearne sile“, piše Komsomolskaya Pravda.
Argumenty i Fakty, novine koje u Rusiji čitaju uglavnom stariji pišu da „serija ne predstavlja događaje verodostojno i da karikira istinu“.

Voditelj TV kanala Rossia 24 Stanislav Natanzon rekao je da seriji nedostaju jedino medvedi i harmonike. Optužio je autore serije da su lagali da ruske vlasti nisu htele da priznaju svoju grešku, navodeći na članak Valerija Legasova u kojem je 1987. godine kritikovao upravljanje nuklearnom industrijom, koji su tad objavile vodeće ruske novine.

„Naučnik Valerij Legasov nije samo vodio vladin odgovor na katastrofu u Černobilju, već je i otvoreno kritikovao upravljanje nuklearnom industrijom“, navodi on.

U svojoj emisiji, voditelj Rossia 24 ukazao je na veliki članak koji je objavio KP, tvrdeći da je serija HBO pogrešna što sugeriše da su se sovjetske vlasti plašile da priznaju svoje greške i da je to oklevanje dovelo do strašnih posledica.

„Legasov članak u vodećim novinama u zemlji“, kaže voditelj, „dokazuje da to nije bio slučaj, potkopavajući jednu od glavnih teza serije“.

Tačno je da je Legasov napisao takav članak za KP 1987. godine, ali urednicima se to nije svidelo i odbili su da ga objave.

Voditelj, nije istakao da urednici Komsomolskaye Pravde nisu hteli da objave taj članak kada ga je Legasov napisao, već da je on objavljen tek dve nedelje nakon što se njegov autor ubio.

„Činjenica da je američki, a ne ruski televizijski kanal ispričao priču o našim herojima predstavlja sramotu za medije naklonjene Kremlju“, piše u članku za The Moscow Times novinar Ilija Šepin.

Upravo to je razlog zbog koga Rusi hoće sa naprave svoju televizijsku verziju ove priče koja će biti zasnovana na teorijama zavere.

Kao opravdanje za priču Aleksej Muradov, reditelj serije koju snima ruska NTV, se poziva na teoretičare zavere: „Jedna teorija tvrdi da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu u Černobilju i da mnogi istoričari ne poriču da je na dan eksplozije bio prisutan agent neprijateljskih obaveštajnih službi.“

„Umesto poštovanja prema junačkim muškarcima i ženama koji su žrtvovali sve da prevaziđu posledice černobilkske katastrofe, Moskva nam daje uzbudljiv detektivski film zasnovan na teoriji zavere u kojoj se oficir KGB-a bori da spreči američke špijune – nove zlikovce u ovoj nacionalnoj tragediji“, piše TMT.

U isto vreme, u ostatku sveta serija „Černobilj“ dobija isključivo pohvale. Serija je već dobila epitet „jedne od najboljih serija u istoriji HBO-a“.

.

Komentara

 1. Milojko
  7. juna 2019. 14:43

  Sad cemo imati i lazovsku predstavu kao i uvek od rusa, tako ste cutali i za Cernobil kad se desio. Pola Evrope ste ozracili, jer vam gordost nije dala da priznate istinu celom svetu. Lazovi ostaju lazovi zauvek.

  1. dusan
   8. juna 2019. 21:30

   tako je

 2. zombilud
  7. juna 2019. 18:15

  Odlično, nadam se da će biti posle ove serije takođe dosledni i napraviti nešto o njihovoj invaziji na Finsku u drugom svetkom ratu. A mogli bi i seriju o tome šta je prekretnica bila da ne budu saveznici sa fašistima pošto su trebali. Takođe kao šlag na tortu, mogli bi da snime neki film o streljanju ljudi u Zemunu pod narednom Staljina, pogotovo to bi bilo zanimljivo za ovo naše tržište.

  1. dusan
   8. juna 2019. 21:29

   tako je

 3. Rade007
  8. juna 2019. 03:44

  Što drugo očekivat od Rusa,nego seriju o teoriji zavjere i napadu Amerikanaca na njih. Lažovi,ništa robe i falsifikatori.

  1. dusan
   8. juna 2019. 21:28

   tako je

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.