“Rusi mogu da osvoje Ukrajinu, ali su Ukrajinci pokazali da im neće dozvoliti da je zadrže”: Juval Noa Harari o tome zašto je Putin već izgubio ovaj rat

6
EPA-EFE/ABIR SULTAN

“Rusi mogu da osvoje Ukrajinu. Ali Ukrajinci su proteklih dana pokazali da im neće dozvoliti da je zadrže.”

Ovako se Juval Noa Harari – jedan od najvećih svetskih mislilaca, istoričar, autor bestselera “Homo deus”, “Sapijens” i “21 lekcija za 21. vek” – osvrnuo na rusku invaziju u Ukrajini, u autorskom tekstu za Gardijan.

Harari tvrdi da je manje od nedelju dana nakon rata, sve verovatnije da Vladimir Putin ide ka istorijskom porazu.

“On može da dobije sve bitke, ali da i dalje izgubiti rat. Putinov san o obnovi Ruske imperije uvek je počivao na laži da Ukrajina nije prava nacija, da Ukrajinci nisu pravi narod i da stanovnici Kijeva, Harkova i Lavova žude za vlašću Moskve”, piše Harari.

On dalje tvrdi da je takva konstrukcija “potpuna laž”.

“Ukrajina je nacija sa više od hiljadu godina istorije, a Kijev je već bio velika metropola kada Moskva nije bila ni selo. Ali ruski despot je toliko puta rekao svoju laž da očigledno i sam veruje u nju”, primetiio je istoričar.

Harari navodi da je Putin, kada je planirao svoju invaziju na Ukrajinu, mogao da računa na mnoge poznate činjenice.

“Znao je da je Rusija vojno moćnija od Ukrajine. Znao je da NATO neće poslati trupe u pomoć Ukrajini. Znao je da će zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa naterati zemlje poput Nemačke da oklevaju oko uvođenja strogih sankcija. Na osnovu ovih poznatih činjenica, njegov plan je bio da snažno i brzo udari Ukrajinu, obezglavi njenu vladu, uspostavi marionetski režim u Kijevu i prevaziđe zapadne sankcije”, piše Hariri.

“Ali postojala je jedna velika nepoznanica u vezi sa ovim planom. Kako su Amerikanci naučili u Iraku, a Sovjeti u Avganistanu, mnogo je lakše osvojiti zemlju nego je zadržati. Putin je znao da ima moć da osvoji Ukrajinu. Ali da li bi ukrajinski narod jednostavno prihvatio marionetski režim Moskve? Putin se kockao i mislio da hoće. Uostalom, kako je više puta objašnjavao svima koji žele da slušaju, Ukrajina nije prava nacija, a Ukrajinci nisu pravi narod. Ljudi na Krimu su 2014. jedva pružili otpor ruskim osvajačima. Zašto bi 2022. bila drugačija”, dodaje istoričar.

Harari ističe da svakim danom postaje sve jasnije da Putinovo kockanje nije najmudri porez za Rusiju.

“Ukrajinski narod se svim srcem opire, osvaja divljenje celog sveta – i dobija rat. Mnogo mračnih dana je pred nama. Rusi još uvek mogu da osvoje celu Ukrajinu. Ali da bi dobili rat, Rusi bi morali da kontrolišu i drže Ukrajinu, a to mogu samo ako im ukrajinski narod dozvoli. Čini se da je sve manje verovatno da će se ovo dogoditi”, primećuje Harari.

On ističe da svaki uništeni ruski tenk i svaki poginuli ruski vojnik povećava hrabrost, motivaciju i moral Ukrajinaca da im se dalje odupru. A svako ubistvo Ukrajinaca produbljuje mržnju Ukrajinaca prema osvajačima.

“Mržnja je najružnija emocija. Ali za potlačene nacije, mržnja je skriveno blago. Zakopana duboko u srcu, može značiti otpor generacijama. Da bi ponovo uspostavio Rusko carstvo, Putinu je potrebna relativno beskrvna pobeda koja će dovesti do okupacije bez mržnje. Prolivajući sve više ukrajinske krvi, Putin se brine da njegov san nikada neće biti ostvaren. To više neće biti ime Mihaila Gorbačova upisano u umrlicu Ruske imperije – biće Putinovo. Gorbačov je ostavio Ruse i Ukrajince da se osećaju kao braća i sestre, a Putin ih je pretvorio u neprijatelje i osigurao da će se ukrajinski narod od sada definisati kao opozicija Rusiji”, smatra Harari.

On primećuje da su sve nacije su na kraju izgrađene na pričama. Pa tako, svakim novim danom postoji sve više priča koje će Ukrajinci pričati ne samo u mračnim danima koji su pred nama, već i u decenijama koje dolaze, generacijama koje dolaze…

“Predsednik koji je odbio da pobegne iz prestonice, govoreći Sjedinjenim Državama da mu treba municija, a ne prevoz; vojnici sa Zmijskog ostrva koji su ruskom ratnom brodu rekli da se „je.u“; civili koji su pokušali da zaustave ruske tenkove idući im u susret. Ovo je ono od čega su izgrađene nacije. Na duge staze, ove priče vrede više od tenkova”, piše Harari.

On zaključuje da “Ruski despot (Putin) to treba da zna kao i svako drugi”.

“Kao dete, odrastao je na paleti priča o nemačkim zverstvima i ruskoj hrabrosti u opsadi Lenjingrada. On sada proizvodi slične priče, ali se postavlja u ulogu Hitlera”, smatra Harari.

“Priče o ukrajinskoj hrabrosti daju odlučnost ne samo Ukrajincima, već i celom svetu. Oni daju hrabrost vladama evropskih naroda, administraciji SAD, pa čak i potlačenim građanima Rusije. Ako se Ukrajinci usude da zaustave tenk golim rukama, nemačka vlada može se usuditi da im isporuči neke protivtenkovske rakete, američka vlada može se usuditi da odseče Rusiju od ‘SWIFT-a’, a ruski građani mogu da se usude da demonstriraju svoje protivljenje ovom besmislenom ratu”, dodaje on.

Harari tvrdi da svi možemo biti inspirisani time da se usudimo da uradimo nešto, bilo da je to donacija, dobrodošlica izbeglicama ili pomoć u borbi putem interneta.

“Rat u Ukrajini će oblikovati budućnost celog sveta. Ako se dozvoli da tiranija i agresija pobede, svi ćemo snositi posledice. Nema smisla da budemo samo posmatrači”, piše Harari.

On zaključuje da će posledice ovog rata izvesno biti dugotrajne.

“Uzimajući različite oblike, može se nastaviti godinama… Ipak, poslednjih nekoliko dana dokazalo je celom svetu da je Ukrajina veoma stvarna nacija, da su Ukrajinci veoma stvaran narod i da definitivno ne žele da žive pod novom ruskom imperijom. Glavno pitanje koje je ostalo otvoreno jeste koliko će vremena biti potrebno da ova poruka prodre u debele zidove Kremlja”, zaključuje Harari.

6 KOMENTARA

  1. Naravno da su muslimani bliži arapima.. Ovi nisu radili pokolj nad njima poput Srba, a bogami i Hrvata.. Genocid u Srebrenici, Prijedoru, Hercegovina..

  2. На жалост, у Хараријевом тексту има доста истине, а то значи да постоји велика вероватноћа настанка огромне мржње између Руса и Украјинаца. То и јесте најдубљи план Запада. Прво су направили Мајдан и инсталирали Бандераше који су испровоцирали мржњу према Русима и свему што је руско (језик, црква, …). Запад ће искористити ову ситуацију да код обичног света у Украјини створи највећу могућу мржњу према Русима. За ту ствар они су махери. С једне стране ће гурати Украјинце у отпор да што више изгине народа, а онда ће од жртава правити приче о херојском отпору и руском убијању цивила. То су опробани рецепти за поделу словенских народа.
    Тако се радило на Балкану.
    Српски народ је био присиљен на рат у Хрватској и Босни јер је неко свесно поделио Хрвате и Србе за сва времена. Поделио је и наше муслимане од којих направише Бошњаке којима су сада ближи Арапи од Срба и Хрвата што је невероватно.

  3. Ništa ne reče za Palestinu i Palestince, kako tu funkcionišu stvari. Dečko je inteligentan kao Koeljo.

  4. Tužno koliko neznanja iskazuje tako nagradjivani čovek. I još polu-informisan. Kakvi li su drugi?

Comments are closed.