Rusi imaju jako dobru medicinu, nije potrebno sumnjati u njihove vakcine, samo potvrditi efikasnost pre nego što počne primena: Dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta, za novi Nedeljnik

0
Profimedia

Profesorka dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da je objava Ruske Federacije uzburkala svetsku javnost.

“Naučna javnost je zbunjena i zabrinuta zbog velike žurbe u registraciji vakcine, jer su oni tek u junu prijavili kombinovanu prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja, koje su sprovedene na samo 38 ispitanika. Vrlo brzo posle toga, 11. avgusta objavili su ekskluzivnu vest da je vakcina registrovana. Nije poznato kome je vakcina namenjena, kojim uzrasnim grupama, kao ni podatak da li osobe koje pripadaju rizičnim grupama mogu da prime takozvanu rusku vakcinu Sputnjik V.

Još veća zabuna nastala je nekoliko dana posle registracije vakcine, kada je objavljeno da počinje III faza kliničke studije koja će obuhvatiti istraživanje na 2.000 ljudi u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Meksiku. Tako da se postavlja pitanje koju su terminologiju ruski zvaničnici koristili i na taj način slučajno ili namerno zbunili svetsku javnost. I sami kažu da vakcina neće biti u upotrebi pre kraja godine”, kaže profesorka Jovanović.

Profesorka Jovanović, međutim, dodaje da “Rusi imaju jako dobru medicinu i nije potrebno sumnjati u njihove medicinske preparate, uključujući i vakcine”. “Samo je potrebno potvrditi njenu efikasnost, pre nego što počne zvanična primena. Za tu proveru u našoj zemlji je zadužena naša nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Protokoli koje naša agencija koristi odgovaraju protokolima Evropske unije, a po njihovim rečima su čak za nijansu stroži od internacionalnih protokola.

I na kraju, važno je da dobijemo vakcinu odličnog kvaliteta koja će biti bezbedna i efikasna. COVID-19 vakcina za vreme trajanja pandemije neće biti profitabilna vakcina, kako bi bila dostupna celom svetu. Zemlja porekla je irelevantna.

Samo na taj način ćemo moći da se uspešno izborimo sa aktuelnom pandemijom. Zato je važno da i Srbija što pre stane u red za vakcinu. Ovo je veoma odgovorna odluka i trebalo bi je doneti na sistematičan način, uz dobro razumevanje naučnog metoda. U koji red treba stati pitanje je za stručnjake iz oblasti razvoja lekova i vakcina, kao i imunologe i virusologe.”

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. avgusta


Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs