“Rusi dan pred finale SP 1998. odlaze na plažu. Mi ih gledamo na ručku, svi izgoreli. Dogovarali smo se da ih što više štipamo…” Dejan Tomašević otkriva tajne uspeha jugoslovenske košarke

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

“Svetsko prvenstvo 1998. bilo je važno i zbog potcenjivanja kom smo bili izloženi. Niko nije verovao u nas, niko nas skoro nije ni ispratio…”, ispričao je Dejan Tomašević u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Tijanić je u tekstu “Mit o dugačkim Srbima” vrlo oštro kritikovao reprezentaciju i savez i predviđao brodolom. Pisalo se da su najbolji igrači u svađi sa selektorom Obradovićem.

Ma kakve svađe, to su čiste gluposti. Igrači samo nisu mogli da se odazovu, bili su potrošeni, umorni, povređeni. Otišao je taj tim koji je otišao, posle dugih priprema i vrlo napete, vojničke atmosfere u kojoj smo apsolutno svi pokazali da smo gladni dobrog rezultata. I sve je bilo logično. Sale se upalio protiv Argentinaca, mi smo odigrali dobro sve do finala i tamo su nas sačekali Rusi, koji su imali potpuno drugačiji pristup od nas. Sećam se, oni dan pred finale odlaze na plažu, kupaju se ceo dan. Mi ih gledamo na ručku – svi izgoreli. Dogovarali smo se da ih što više štipamo po toj izgoreloj koži. Na kraju je naš vojnički pristup odneo prevagu u odnosu na njihovu nonšalanciju. I osvojili smo još jednu medalju i imali opet ludački doček. Što je sve bilo uvod u veliko razočaranje. Iskreno, način na koji smo dočekani, tačnije nismo dočekani, posle bronze na Evropskom prvenstvu na koje smo otišli tokom bombardovanja, pokazuje ono što smo pričali na početku – košarka je nacionalni sport samo kad se pobeđuje. Kada se gubi, onda se sve dobro zaboravlja.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs