Iako su bile deo antifašističke borbe, pozive da prisustvuju obeležavanju 80 godina od početka Drugog svetskog rata nisu dobile Srbija i Rusija.

„Suština je da sadašnjost određuje odnos prema prošlosti, pa su sadašnji saveznici poželjni saveznici, bez obzira na to šta je bilo u Drugom svetskom ratu“, kaže istoričarka Dubravka Stojanović za BBC na srpskom.

Pavel Sokolovski iz poljske ambasade u Beogradu poručio je za BBC da su „pozivi poslati samo članicama Evropske Unije, NATO-a i Istočnog partnerstva“ (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, ali ne i Rusija).

Komemoraciju u Poljskoj kao „pokušaj revizije istorije“ posmatraju iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije.

„To smo već videli kada nisu pozvali Rusiju na godišnjicu iskrcavanja na Normandiju, kao i ponižavanje Srbije u Parizu“, kazao je za BBC general Vidosav Kovačević, zamenik predsednika SUBNOR-a.

A Rusija? Ernest Vićiškevič, direktor Centra za poljsko-ruski dijalog i razumevanje, navodi da su postojali vrlo konkretni razlozi zbog čega predsednik Vladimir Putin nije dobio pozivnicu.

„Ceremonija je povodom 80. godišnjice nemačke i sovjetske agresije na Poljsku, što je dovelo do izbijanja Drugog svetskog rata“.

Komentara

 1. Goolag!
  1. септембар 2019. 12:09

  SUBNOR koristi svaku priliku da podigne glas u borbi za laz i manipulaciju onim sto je ostalo od Srba i Srbije. Sramota je da ruski komunisti i danas - u internet doba jelde - dolaze u Srbiju i otvoreno lazu (da nisu skupa sa nsdap nemackom drugarski socijalsiticki podelili Poljsku i *jos sto-sta*). SUBNOR - zasto se ne oglasavate povodom druge decenije neisplacivanja ratnih dnevnica nama, borcima ne ideoloskog rata za KIM? SUBNOR - cemu marksista i dezerter ministar vojni? SUBNOR , ptanja pitanja pitanja... Ovo drustvo je skup ostarelih marksistickih jedinki a ja sa svim svojim zivotnim iskustvom porucujem mladuncima - bezite iz komunistickog logora *evropksa Srbija* onolko brzo kolko vas noge nose.

  1. IvicaT
   1. септембар 2019. 22:01

   A kakve ekstra dnevnice za rat na Kosovu ti tražiš!!! Pa bila je napadnuta država,tvoj kraj,tvoja kuća,tvoja porodica...isto kao i moja.Pa zar treba neko da te plaća da braniš svoju domovinu i svoju porodicu!!! Ma sram te bilo bre,i ti se oglašavaš,tražiš dnevnice..marš more. Punim imenom,prezimenom i činom ; rez.major Ivica Trajković

  2. efrim
   3. септембар 2019. 02:21

   Golang, jel ti ideš u da braniš otadžbinu kad ti daju dnevnicu? A kad ti ne plate onda štrajkuješ? A ako ti okupatori daju više para onda radiš za njih? Prva drugarska podela je bila podela Čehoslovačke po Minhenskom sporazumu (29-30 septembra 1938). Tada su Britanija i Francusk predali Nemačkoj Sudetsku oblast Čehoslovačke. O tome je Češka vlada obaveštena, a kada su Nemci okupirali Čehoslovačku pridružili su im se i Poljaci. Ugovore o nenapadanju sa Nemačkom su prvo potpisali Britanci i Francuzi a poslednji je bio Sovjetski Savez. Sovjeti su hteli da brane Čeholovačku (seljačka stranka u Čehoslovačkoj na to nije pristala bez učešća Francuske kojoj to nije na pamet padalo da uradi) ali ih ista ta Poljska nije htela da propusti. Razlog je vrlo jednostavan, hteli su Čehoslovačke teritorije i to su i dobili. Poljska je kao verni Hitlerov saveznik okupirala deo Čehoslovačke, a to se prećutkuje. Da odgovorim i na drugu floskulu... Socijalizam je propao pre skoro 30 godina i bio je kod nas društveni poredak oko 45 godina. Veći deo privrede ove zemlje je stvoren u periodu omraženog marksizma i uništen u periodu voljenog kapitalizma. "Mladunci" po tvom savetu pobegoše, ali mnogo više iz profašističke Hrvatske nego iz "marksističke" Srbije. Euroidi, anarholiberali, salonski levičari, vindzorski monarhisti i antifa legionari proglasiše kraj istorije, ne shvatajući budućnost zato što fabrikuju prošlost, a sodomiju uzdigoše u vrhovni ideal. "Mladunci", samo napred u tu lepotu...

 2. Sinisa
  1. септембар 2019. 14:41

  Jao jadni Poljaci, Jedva su cekali da se pokazu ko zrtve jelte. A to sto su par godina pre napali Ceskoslovacku i uzeli odredjene teritorije to nikom nista jel tako? To sto su do tog momenta samo gledali kako da se prosire na istok i to nikom nista. Daj pogledaj istoriju a bogami i sadasnju situaciju u Ukraini. Vecina Ukrainskog zivlja ( Katolici) su Poljskih korena pa pogledaj kako tretiraju sad Pravoslavce. Igra nije zavrsena trajace jos ohoho...

  1. Arhiva
   6. септембар 2019. 10:59

   Pricate kojesta! U Ljvovu su Banderine pristalice ubile poljskog biskupa i napravile pravi pogrom nad lokalnim Poljacima.

 3. Hamo
  1. септембар 2019. 14:44

  Svakako je sramota što Rusija nije pozvana, i što je Hr. promotor ideje fašizma bila prisutna. Sr. je po istom osnovu isključena.

 4. Logika
  1. септембар 2019. 20:36

  A zašto je onda, pobogu, pozvana Nemačka?

 5. PAD Vizantije
  1. септембар 2019. 21:39

  imaju obzira prema siromašnoj serbiji i njihovom srbokazu da se ne izlažu troškovima jer taj novac mogu staviti sebi u nove projekte za sveopštu radost srbstva!

 6. IvicaT
  1. септембар 2019. 21:55

  Ovo je još jedan nauk za gradjane Srbije!! I nije pravedno,Jugoslavija i Srbija unutar nje dale su veliki doprinos pobedi nad nacizmom.Zašto kažem "nauk",pa zato jer se revizionizam naveliko javljao i u Srbiji.Zato,pometimo u našem dvorištu,poštujmo žrtve date u borbi protiv nacističke ideologije a ne da se rehabilituju pomagači i pristalice naci ideologije iz tog doba.Nije moralno ni etički osudjivati Poljake i rehabilitirati četnike iz 2.sv.rata.Počistimo svoje djubre,pa onda možemo deliti lekcije drugima,do tada...malo morgen.

  1. Rade
   9. септембар 2019. 10:15

   Prvo, cetnici su priznati anti fasisticki pokret i srpski narod nije jedini sa dva antifasisticka a medjusibno suprostavljena pokreta. I u Francuskoj su recimo u otporu delovala dva pokreta, jedan privrzen kapitalizmu a drugi komunizmu, odnosno pravdi i socijalnoj jednakosti u skladu sa egalite, fraternite, liberte. Postojale su idredjene frakcije koje to nisu bile, to svakako. U Srbiji su cetnici bili pasivni i uglavnom napadali partizanska sela dok su partizani u jednom delu saradjivali cak i sa ustasama. Ali, bio je i vojvoda Momcilo Djujic koji je indirektno zasluzan za opstanak oko pola miliona Srba. Kroz saradnju sa Italijanima, Djujic je uspevao da spreci ustaske pokolje tako sto bi italijanske jedinice ulazile u te reone. Za to postoji obilje dokumentavije. S druge strane, partizani su cuvali zbegove od ustaskog direktnog udara. U spasavanju Srba, jasno se vidi, delovali su i jedni i drugi, kao po nekom orkestriranom dogovoru. I sukoba nikad ne bi ni bilo da Tito, ustasa, nije to trazio, posto su i partizani i cetnici bili Srbi. Takodje, i kbislingu Nedicu mora se oddati priznanje za spasavanje oko 40.000 srpske dece iz Jasenovca. On se ne moze rehabilitovati ali mu se ne smeju zaboraviti svetli trenuci. I inace, nije doprinos pobedi nad fasizmom nikakva Jugoslavija vec srpski narod koji je podneo ogromnu zrtvu sa preko milion stradalih. Fasisti Poljaci bolje da i nisu zvali nad. Ako nema Rusije, kljucne pobednice u Drugom Svetskom ratu i kljucne za poraz nacizma i fasizma, tu joj ulogu jasno priznaju i Amerikanci i Englezi, onda ni anti fasisticka Srbija tamo nema sta da trazi. A inace, poljaci su poznati po stravicnim zlocinima nad Jevrejima i da, oni su krivi za stradanje vecine stradalih Jevreja. I konacno, kako je Hrvatska, naj fasistoidnija drzava trenutno u svetu pozvana a sustinski je sva djubre posto je rehabilitovala ustase a ustasku politiku sprovodi od 1991. Zato i te kako treba zameriti prljavim fasistickim poljacima.

 7. дарко
  2. септембар 2019. 08:00

  Источни део Пољске у који је ушла Црвена армија је до 1920. године био територија Русије коју су Пољаци окупирали. А исти ти пољаци су после Минхенског споразума заједно са Немцима окупирали делове Чехословачке и тада им је Хитлер био добар.

 8. Анонимни
  2. септембар 2019. 11:52

  Stvarno ne razumem zasto Rusija nije pozvana. Najmanji udeo u vlasti SSSR-a imali su rusi iako najmnogoljudniji narod. Ostale republike su pozvane bivseg SSSR-a su pozvane. Licemerje na delu.

 9. Nadalina
  2. септембар 2019. 11:54

  Stvarno ne razumem zasto Rusija nije pozvana. Rusi su imali najmanji udeo u vlasti bivseg SSSR-a. A ostale republike bivse drzave su pozvane. Katolicko licemerje na delu.

 10. Dusan Radulovic
  2. септембар 2019. 18:06

  A jel ti SUBNORASI primase penzije i kojekakve ratne dodatke od drugog svetskog rata pa dok su bili zivi gospodine majore Trajkovicu?! Jel se oni nisu borili za svoju kucu, njivu i ostalo vec za komunizam pa su zato placani ceo zivot? Igrom slucaja sam se i ja borio za svoju (i tvoju) zemlju tamo odakle si ali neprimam nikakve benefite zbog toga za razliku od Vas rezervnih i aktivnih vojnih staresina!!!

 11. Igor
  2. септембар 2019. 20:24

  Pa šta! To je bila svečanost za članice nato-a. Nije bilo ni Kine 😉

 12. Miloš
  2. септембар 2019. 21:47

  Okej. Srbija zbog Rusije, Rusija zbog agresije, i da ne idem u sve protivrečnosti takve argumentacije. Šta je sa Severnom Makedonijom? Ubiše se od odricanja od Rusije, i ništa. Bosna nije baš tako aktivna, ali svakako nije ruska miljenica. Eto, šta je sa njima jadnima? Kako se to uklapa u ovu logiku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.