Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je u Tirani radni deo samita Procesa Brdo-Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU, preneo je N1.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, rukovali su se u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Mogerini je na Tviteru objavila fotografiju na kojoj se Tači i Vučić pozdravljaju u njenom prisustvu, kao i fotografije sa odvojenih razgovora sa dvojicom predsednika sa kojima se sastala na marginama samita u Tirani, u pokušaju da oživi dijalog Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Osim Vučića i Tačija, albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednik Crne Gore Milo Đukanović, odlazeći predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Na skupu kao počasni gost učestvuje predsednik Poljske Andžej Duda.

Očekuje se da će na kraju samita učesnici prihvatiti zajedničku izjavu.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.  

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Vučić: „Ulazimo u tešku fazu sa Kosovom“

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, rekao da se čulo i videlo koliko ima „svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire“, preneo je RTS.

Predsednik je rekao da je zadovoljan što je razgovor bio „otvoren, relaksiran“, što je bilo neuobičajeno.

„I ja sam im (Prištini) rekao: ne vredi, možete da pozovete Kolindu (Grabar Kitarović), (Boruta) Pahora, Amerikance, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešimo, nema sile koja može da natera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio je da se ništa od „lepih snova“ koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.

On je ocenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, za BiH se, prema njegovim rečima, ništa neće dogoditi, a izostaće i vizna liberalizacija za Kosovo, koju on, kako je rekao, podržava.

„U redu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u junu ni julu“, kazao je Vučić.

Kada je reč o kosovskom pitanju, Vučić je naveo da su pojedini vikali i poručivali „ne možete na taj način da rešite taj problem“.

„Ko ste vi da nam držite lekcije. To je stvar između Srba i Albanaca. To nije pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji, to je pitanje za nas“, kazao je Vučić.

Da li smo dobili pravu podršku iz Evropske unije? Nismo, svi su gledali samo svoje interese“, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, nisu dozvoljavana rešenja koja su ranije bila prihvatljiva i koja su u nekim slučajevima već primenjivana.

„Prihvatili smo sve iz Evropske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvek“, zaključio je Vučić.

Dodao je da je predstavnicima vlasti u Prištini rekao da razgovori nisu teatar, u kom se za unutrašnju javnosti „pričaju bajke o ujedinjavanju“.

„Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, videli su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo“, istakao je predsednik dodajući da je „jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode“.

Dodik: I Vučić i ja smo mogli da imamo sastanak o ujedinjeju, ali vodimo računa

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Tirani da su izjave čelnika Albanije i Kosova o nacionalnom ujedinjenju i otvaranju granica neprihvatljive jer ugrožavaju razgovore i ne doprinose rešavanju otvorenih pitanja.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je rekao da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju, kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

Dodik je rekao da Republika Srpska (RS) podržava Srbiju kada je reč o Kosovu i vodi računa da „ne doliva ulje na vatru“.

„Da nije toga da još više izlažem Vučića na neku vrstu vatre, ja bih zatražio sličan sastanak koji bi mi trebalo da organizujemo i da pošaljemo slične poruke, koje su deo očekivanja ljudi u RS. Šta bi se onda desilo i kako bi svet reagovao na te naše izjave“, rekao je Dodik.

On je dodao da na Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

„Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu. Još im je samo falilo da su tražili Kaliforniju da im se pridruži“, rekao je Dodik naglasivši da su takve izjave neprihvatljive.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.