Rubikova kocka ne može da bude zaštićena robnim žigom

0
Foto: Profimedia

Rubikova kocka ne može da bude zaštićena robnim žigom, saopštio je Opšti sud Evropske unije, potvrdivši mišljenje evropskog zavoda za intelektualno vlasnišvo (EIUPO).

Popularnu trodimenzionalnu slagalicu izumeo mađarski vajar i profesor arhitekture Erno Rubik, sedamdesetih godina prošlog veka. Igračka je osvojila svet zahvaljujući i novom vlasniku, američkoj kompaniji “Ideal Toys”, koja joj je i dala ime.

Novi vlasnik “kocke” postala je britanska kompanija Seven Towns osamdesetih godina, koja je taj status zadržala do danas, prenosi hrvatska Hina.

Godine 2006. nemačka kompanija “Simba Toys” zatražila je od evropskog zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva da ukine robni žig za oblik Rubikove kocke, dodeljen 1999. godine. Zahtev je odbijen 2014. godine, ali “Simba Toys” je uložila žalba i EIUPO-ovo rešenje je poništeno 2016.

U novom postupku, evropski zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva utvrdio je da su ključne karakteristike popularne kocke „neophodne za postizanje tehničkog rezultata” i zato ne mogu da budu zaštićene robnim žigom.

Rubik’s Brand se žalio na tu odluku ali je Opšti sud EU-a odbio njihovu žalbu, potvrdivši mišljenje EUIPO-a.

Oblik Rubikove kocke, popularne trodimenzionalne slagalice, bitno određuje njeno funkcionisanje pa ne bi bilo pošteno zaštititi ga robnim žigom, navodi se u objašnjenju

Sudije su primetile i da “tehničko rešenje” ne proizlazi iz elemenata oblika kocke već iz njenog “unutrašnjeg, nevidljivog mehanizma”.

Rubik’s Brand može da se žali na odluku u roku od dva meseca i 10 dana i to Evropskom sudu pravde, najvišoj sudskoj instanci u EU.