Ruanda obeležava 25 godina od genocida

Danas takođe počinje period žalosti od 100 dana, koji će biti okončan 4. jula

0
Foto: Tanjug-AP

U Ruandi će raznim manifestacijama početi nedelja obeležavanja 25 godina od genocida koji se dogodio 1994. godine, a tokom kojeg je stradalo više od 800.000 ljudi.

Predsednik Ruande Pol Kagame (61) će upaliti plamen sećanja ispred spomenika u glavnom gradu, gde je sahranjeno više od 250.000 žrtava genocida.

Kagame će potom održati govor na ceremoniji predviđenoj na stadionu čime počinje nedelja sećanja na genocid.

Danas takođe počinje period žalosti od 100 dana, koji će biti okončan 4. jula.

Ceremoniji obeležanja genocida će prisustvovati belgijski premijer Šarl Mišel koji će biti jedni zvaničnik van Afrike koji će odati poštu žrtvama.

Za 100 dana – između aprila i jula 1994. godine, vladajuće pleme Hutu je ubilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu. Ubijeno je 20 odsto stanovnika Ruande, odnosno 70 odsto pripadnika plemena Tutsi.

Ruanda je nekoliko puta optužila Francusku za ulogu u genocidu, ocenivši da je ta zemlja direktno učestvovala i u pripremi masakra, i u genocidu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji neće učestvovati na komemoraciji, nedavno je rekao da će istoričarima biti dostupan sav arhivski materijal u Francuskoj o Ruandi i dodao da će poboljšati mere o suđenju u Francuskoj optuženima za genocid.

U Francuskoj se primenjuje princip “univerzalne jurisdikcije” pravosuđa, što omogućava toj zemlji da sudi za zločine počinjene u inostranstvu.

Genocid u Ruandi predstavlja najsvirepiji zločin tokom građanskog rata u toj zemlji. Zločin su uglavnom počinile dve ekstremističke organizacije plemena Hutu – Interhamve i Impuzamugambi.

Prema nekim procenama, broj žrtava je bio veći od zvanično registrovanog, odnosno više od milion ljudi.