RSE: “Nemačka želi brže pregovore o približavanju Zapadnog Balkana EU”

1
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

(Beta) – Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bi trebalo da se ubrza, smatra nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Berbokova danas posle razgovora sa svojom slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon u Berlinu.

“Na Balkanu se ne sme stvarati ništa gde se mogu smestiti Rusija ili drugi akteri,” izjavila je Analena Berbok.

Osim Rusije, veći uticaj na Zapadnom Balkanu traži i Kina. “Zapadni Balkan je geografski u sredini EU. Moramo konačno dovesti ljude Zapadnog Balkana u naš politički centar”, rekla je Berbokova.

Unija je trebalo da održi obećanje da će otvoriti pristupne pregovore, posebno sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatra nemačka ministarka.

“To je u našem sopstvenom strateškom interesu, a takođe i pitanje kredibiliteta”, rekla je ona.

U toku su pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

U martu 2020. godine Evropski savet se složilo da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a Bugarska blokira tu odluku vetom zbog spora oko jezika i istorije, dok je Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Ipak, prošle sedmice je parlament Bugarske dao Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Severnu Makedoniju. Predloženo rešenje za ukidanje bugarskog veta je sada na razmatranju u Skoplju.

1 KOMENTAR

  1. Касно сте се сетили – 51% грађана Србије не жели у ЕУ, а ваш став у вези тзв Косова тај проценат повећава из дана у дан. Ако САД и Русија подржавају “Отворени Балкан” аутократе из Брисела се ништа не питају !!!

Comments are closed.