Rot uoči dolaska u Sarajevo: “Pretnja miru i stabilnosti u celoj Evropi…”

0
EPA-EFE/Jonas Ekstromer SWEDEN OUT

(Beta) – Nemački ministar za Evropu Mihael Rot (SDP) doputovaće večeras u BiH, gde će se sastati sa Visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom, članovima Predsedništva BiH, ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković, poslanicima u parlamentu BiH i predstavnicima civilnog društva.

Uoči polaska u Sarajevo Rot je izjavio da je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini “frustrirajuća” i da predstavlja pretnju miru i stabilnosti u celoj Evropi.

“Pozivi na otcepljenje i potezi za slabljenje države, povlačenjem iz državnih institucija, neodgovorni su i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički lideri trebali baviti, a to je provođenje zaostalih reformi neophodnih za veću konvergenciju sa EU”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, hitno je potreban napredak u sprovođenju reformi, u interesu građana BiH i njenog ekonomskog razvoja.

“Nemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku i evropsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želeo bih da ohrabrim sve takve pojedince da istraju u svojim nastojanjima”, naglasio je Rot.

Razgovori nemačkog ministra za Evropu, kako je najavljeno, biće usmereni na trenutnu političku situaciju u BiH i izglede zemlje za pridruživanje EU.