Vašington očekuju da će doći do napada Irana na Izrael, ali da neće biti tako velikih razmera da bi SAD bile uvučene u rat, izjavio je neimenovani američki zvaničnik zaRojters, a prema pisanju Volstrit džornala, takođe, do napada bi moglo da dođe u naredna 24 do 48 časova.

Bela kuća je prethodno saopštila da SAD ne žele da se širi sukob na Bliskom istoku, kao i da su SAD prenele Iranu da nisu bile uključene u vazdušni napad na visokog iranskog vojnog komandanta u Damasku.

Predsednik SAD Džo Bajden informisan je više puta od strane svog tima za nacionalu bezbednost i SAD nameravaju da učine „sve što je u njihovoj moći kako bi bile sigurne da Izrael može da se brani“, rekao je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Ni u ovom slučaju Kirbi nije dao detalje o mogućim kretanjima američkih snaga u regionu.

„Ne mogu da govorim o onome na šta upućuju obaveštajni podaci. Ne mogu da goverim o potencijalnim razmerama i načinu na koji će napad biti izvšren. Moug da kažem samo da čitavu situaciju shvatamo veoma ozbiljno“, rekao je Kirbi, a preneo Gardijan.

Rizici od širenja sukoba u Gazi udvostručili su se sa pretnjama Irana protiv Izraela upućenim posle udara 1. aprila, u kome je uništen iranski konzulat u Damasku i ubijeno 16 ljudi, među kojma i dva generala Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske. Iran smatra Izrael odgovornim za taj napad.

Iran, koji je zakleti neprijatelj Izraela i saveznik palestinskog Hamasa, zapretio je da će „kazniti“ Izrael posle uništenja njegovog konzulata u Damasku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.