Rodžeru Stounu, dugogodišnjem prijatelju i savezniku predsednika SAD Donalda Trampa, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od četrdeset meseci po optužbama za laganje Kongresa, uticaja na svedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016, prenosi Glas Amerike.

On je u novembru 2019. osuđen po ukupno sedam tačaka optužnice a kazna mu je izrečena juče.

Ejmi Berman Džekson, sudija Federalnog okružnog suda, prilikom obrazlaganja presude, izjavila je da je Stoun zaslužio značajnu zatvorsku kaznu – ali da je sedam do deset godina zatvora, koliko je predložilo tužilaštvo – previše.

Sud je zatvorsku kaznu od 40 meseci izrekao posle neočekivanog postupka ministra pravde Vilijama Bara, koji se umešao u slučaj Stouna i zatražio smanjenje prvobitno predložene kazne. 

Taj slučaj obeležile su kontroverze pošto je nakon istupa minstra Bara, koji je zatražio da se Stounu umanji kazna, reagovao predsednik SAD-a Donald Tramp, koji ga je zbog te inicijative pohvalio.

Barovo traženje manje kazne od one koji su predložili njegovi tužioci je izazvalo mini revolt unutar ministarstva pravde. Četvoro federalnih tužilaca koji su predložili da Rodžer Stoun bude osuđen na sedam do devet godina zatvora povuklo se iz slučaja posle intervencije ministra pravde.

Američki predsednik, koji je tokom nedelje odobrio pomilovanja za jedanaest zatvorenika iz uticajnijih sfera društva, poručio je da se, za sada, uzdržava od takvih poteza.

„Neću se koristiti širokom ovlašćenjima kojima raspolažem kao predsednik Sjedinjenih Država. Želim da se proces okonča. Mislim da je to najbolje jer bih voleo da Rodžer bude oslobođen“, rekao je Tramp.

Zbog predlog o blažoj kazni za Rodžera Stouna ponovo su pokrenute nedoumice o Trampovom uticaju na Ministarstvo pravosuđa koje bi trebalo da deluje nezavisno.

Pravni zastupnici 67-godišnjeg Rodžera Stouna tražili su za svog klijenta uslovno oslobađanje – navodeći kao razloge za to njegove godine, zdravlje i čist dosije.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.