Izuzeća od vakcinacije zbog religijskih uverenja u saveznoj američkoj državi Njujork više nisu moguća, piše “Njujork tajms”. To znači da 26.000 dece i roditelja čeka izbor – vakcinacija ili ispis iz škole.

Sredinom juna ove godine, guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo potpisao je zakon kojim se uklanjaju sva izuzeća od vakcinacije koja nisu uzrokovana medicinskim razlozima.

Bilo je nekoliko žalbi advokata koji zastupaju roditelje koji su protiv vakcinacije, ali je odluka sada i zvanično donesena, a pravni zastupnici roditelja ističu da je „doneta bez objašnjenja“.

„Iako su sudovi u našoj državi dosad bili negativno nastrojeni prema našem nastojanju da ukinemo to poništavanje, mnogi prosvetni radnici iz cele države prepoznaju nepostojanje bilo kakvog dobrog obrazloženja za delovanje zakonodavne vlasti i ogromnu štetu koju država čini porodicama „, napisao je jedan od advokata.

Međutim, sredinom juna, kada je došlo do epidemije boginja, bilo je nekoliko inicijativa da se ukine izuzeće od vakcinacije osim iz zdravstvenih razloga, a kada je zakon donet, prema svim relevantnim anketama, Njujorčani su podržali takvu odluku.

Roditelji čija deca nisu vakcinisana, biće dužni da omoguće kvalitetno kućno obrazovanje deci, ili će u suprotnom morati da se odsele iz Njujorka.

Njujork je tek peta savezna država koja je onemogućila nemedicinska izuzeća od vakcinacije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.