“Rođenje u snegu, jedna karamela mesečno i jedini majkin učenik koji nije završio fakultet”: Neobična životna priča Dragoljuba Đuričića

1
Printsreen/YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Dragoljub Đuričić, čuveni muzičar koji je preminuo danas u bolnici od posledica koronavirusa, jedan je od najpoznatijih Crnogoraca koji je živeo i radio u Beogradu.

Svojevremeno je uvršten među 30 najboljih bubnjara na svetu, a radio je sa svim velikim zvezdama poput Zdravka Čolića i Gorana Bregovića. Ipak, u životu je isticao da je najponosniji na titulu oca.

Ima dva sina, Milana kojeg je dobio kao mlađi punoletnik i Andriju kojeg ima iz vanbračne veze sa rediteljkom Alisom Stojanović.

“Milan je odrastao u Australiji, gde i živi sa porodicom. Ima troje dece. On je praktično Australijanac. Sasvim su drugačije njegove preokupacije u životu i poseduje temperament pogodan za igranje golfa. Divan je čovek i odličan otac. U šali kažem kako imam dva sina – jedan je stariji, a drugi mlađi od mene. Tako i jeste, pošto je Milan mnogo ozbiljniji i pametniji od mene. A i Andrija je divan momak i ozbiljan sportista”, rekao je svojevremeno Dragoljub Đuričić u jednom intervjuu za domaće medije.

Rođen je na Cetinju i to, kako je svojevremeno pričao, u snegu dubokom četiri metara – a ne u porodilištu. Bio je vezan za majku i kaže da je ona bila njegova učiteljica.

“Majka mi je kad je umirala skinula kamen sa srca jer mi je rekla je: Srećna sam što me nisi slušao, jer da jesi, bio bi isti kao ja. Ovako si me nadvisio odala mi je najveće priznanje u životu iako sam njen jedini učenik koji nije završio fakultet. Mama je bila moja učiteljica”, rekao je Đuričić svojevremeno za “Politiku”.

U jednom od poslednjih intervjua, govorio je o tome šta njegov život čini ispunjenim. Na pitanje šta u njemu budi sećanje na dane kada mu je majka sedmično ili mesečno kupovala jednu karamelu, za crnogorsku “Graciju” odgovorio je:

“Ukus je svakako manje značajan, iako je svež kao da su od juče. Osećanje šta znači radovanje, to je osećaj koji me ni danas ne napušta. Danas deca odrastaju, a da ne znaju šta je osećaj radovanja malim stvarima. Život je satkan od malih radovanja, isprepletan je sitnicama, jer je krupnih sitnica vrlo malo. Krupan je završetak škole, ženidba, postajanje roditelja, dok male sitnice koje se događaju svaki dan život čine ispunjenim”, pričao je Dragoljub Đuričić.

Poznati muzičar Dragoljub Đuričić preminuo je danas u bonici “Dragiša Mišović” u Beogradu od posledica koronavirusa Rođen je na Cetinju 10. februar 1953. Svirao je u “Yu Grupi”, “Leb i solu”, “Kerber”, bio je i bubnjar Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića. Pisao je muziku za pozorištne predstave među kojima su “Art”, “Reservior Dogs”, “Bliže”…

Aktivno je učestvovao u građanskim protestima 1996/1997. predvodeći grupu od 30 bubnjara. Za doček 1997. godine svirao na centralnom gradskom trgu pred više stotina hiljada ljudi koji su iz protesta prema tadašnjoj vlasti izašli na beogradske ulice. U organizaciji pokreta “Otpor”, svirao je na koncertu priređenom u čast dočeka 2000. Pravoslavne Nove godine.

1 KOMENTAR

Comments are closed.