Doskorašnji američki specijalni tužilac Robert Muler, rukovodilac istrage o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine, javno će svedočiti pred Kongresom 17. jula, rekli su kongresmeni iz redova Demokratske partije.

Predsednik kongresnog odbora za pravosudje Džeri Nedler je na Tviteru naveo da je „srećan što objavljuje“ da će Muler svedočiti pred odborima za pravosudje i obaveštajne poslove nakon što je dobio obavezujući poziv, a sličnu poruku je uputio i predsedavajući komiteta za obaveštajne poslove Adam Šif.

„Rusija je napala našu demokratiju da bi pomogla (američkom predsedniku Donaldu) Trampu da pobedi. Tramp je rado primio tu pomoć i iskoristio je. Kako je Muler rekao, to treba da brine sve Amerikance. A sada će svi Amerikanci moći da čuju samog Mulera“, naveo je Šif.

Muler je u svom izveštaju o istrazi na više od 400 strana izneo više kontakata ljudi iz Trampovog izbornog štaba s Rusijom, ali i zaključio da „nema dovoljno dokaza“ o bilo kakvom dogovoru.

Tramp je odmah po objavljivanju izveštaja ocenio da je „oslobođen krivice“, iako su brojne demokrate odmah zatražile njegov impičment. Sam Muler je izneo i podatke da je predsednik vršio pritisak na istragu.

Specijalni tužilac je krajem maja rekao da istraga nije skinula svu sumnju s Trampa, ali da samo Kongres ima ovlašćenje da sudi predsedniku države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.