Glumac Robert de Niro je dozvolio j autorima knjige o njegovom ocu uvid u lične beleške Roberta de Nira starijeg , ali on ne može da ih čita jer mu je, kako je rekao, teško da se suoči sa onim što je nazvao „demoni“ čoveka koji mu je podario život.

„Strah me je da ih čitam. Pročitaću ih kada budem spreman za to, ali u ovom momentu ovo je moj način da se nosim sa tim“, rekao je višestruko nagrađivani glumac Robert de Niro za „Observer“ i dodao:

„Tužno mi je da to čitam. On je imao svoje demone. Žao mi je“, prenosi Gardijan.


U knjizi o ocu Oskarovca čuvenom slikaru Robertu de Niru starijem koja nosi naziv „Robert De Niro, Sr: Paintings, Drawings and Writings: 1942-1993“ („Robert de Niro stariji: slikanje, crtanje i pisanje: 1942- 1993“) , a koju će narednog meseca izdati kuća „Ricoli“, govori se o njegovoj borbi da zaradi dovoljno novca, da dobije priznanje kao umetnik, o anksioznosti i mentalnim problemima kao i o homoseksualnosti zbog koje se raspao njegov brak sa glumčevom majkom i to dok je De Niro junior bio još dete.

Materijal za knjigu pronađen je u četiri sveske (časopise) koje je iza sebe ostavio De Niro senior nakon smrti 1993. godine.

U beleškama koje je pisao 10 godina počevši od 1963. izneo je svoje najintimnije misli.

Robert stariji je bio veoma poznato ime na nujorškoj umetničkoj sceni 40-ih i 50-ih godina 20- veka. Slikao je pejzaže, portrete i mrtvu prirodu kombinacijom apstraktnih i ekspresionističkih stilova i to, kako stručnjaci ocenjuju, veoma hrabrim izborom boja. Radio je inspirisan francuskim slikarom Anrijem Matisom.


De Nirov je otac je u beleškama pisao: „Dok se ne izlečim od svoje mentalne i emocionalne bolesti“, „Ako Bog ne želi da budem homoseksualac (zbog čega sećam veliku krivicu), pronaći ću ženu koju ću voleti i koja će mene voleti. Ali ja zaista ne želim da izlečim svoju homoseksulanost“. Pun sam straha, od neprijatnosti koju izazivaju moje misle, osećanja, osećaji i instikti“.

Čak je sumnjao i u pisanje beleški: „Toliko toga sam izostavio. Moja jadikovanje, plač, samosažaljenje i žalenje su mnogo veći nego što su ovde naznačeni“.

Čuvenom sinu teško je da čita sve ovo jer sa ocem nikada nije pričao o njegovim strahovima i strepnjama, makar ne na „dovoljno jasan način“.

Ali je ispričao druge detalje o ocu slikaru, poput ovog: iako su njegovi radovi bili izloženi u Metropoliten muzeju i Vitni muzeju američke umetnosti, on je živeo u studiju koji je bio „sav u neredu“.

Homoseksualnost njujorškog slikara važan je deo knjige.

„Nisam bio svestan toga. Majka mi je to kasnije rekla, ali kada ste mladi, izvodite određene zaključke. Nekako sam to razumeo“, prokomentarisao je Robert.

Junior i stariji de Niro bili su, kako je glumac otkrio, ponosni na rad onog drugog, ali to nikada nisu rekli.

„Nije da samo sedeli jedan uz drugog i da mi je rekao: „Dopada mi se ovaj film“, ali sam znao da je bio ponosan“, dodao je glumac.

U knjizi ima reči i o sinu. Robert de Niro senior je pisao da je njegov naslednik dobijao sve vrste pozorišnih i filmskih uloga. „Moja mala lutka je odrasla“, glasi rečenica posvećena sinu.
De Niro je 2014. godine snimio za HBO dokumentarni film o ocu.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.