“Rizične grupe i stariji bi trebalo da se vakcinišu protiv gripa, svi da poštuju mere…”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da gotovo 15 odsto ljudi u Srbiji ima antitela na koronavirus, ali i dodao da zvanični podaci iz studije koja se bavi tim pitanjima još nisu poznati.

“Prema ranijim podacima iz studije, 6,4 odsto građana imalo je antitela, a na osnovu stanja iz jula i avgusta mislimo da se taj procenat kreće do 15 odsto”, rekao je Kon.

Takođe, dr Kon dodaje da ovosezonski grip još nije potvrđen u Srbiji, ali da je zbog preklapanja sa koronavirusom neophodno da svi poštuju epidemiološke mere, a pripadnici rizičnih grupa i starije populacije treba da budu i vakcinisani protiv gripa, prenosi N1.

Kon je napomenuo da je u Beogradu, do sada, vakcinu protiv gripa primilo oko 50.000 osoba.

“Dovoljno je, i u sezoni gripa, da se nose zaštitne maske i poštuju sve ostale epidemiološke mere protiv koronavirusa. Naravno, i da se starije osobe vakcinišu protiv gripa”, rekao je Kon novinskoj agenciji Srna.

Kon je naglasio da je u Srbiji, gde je situacija sa koronavirusom bolja nego u regionu, evidentiran prenos virusa iz okruženja, ali da to nije bilo ništa dramatično.

Prema njegovim riječima, transmisija pacijenata iz regiona iznosila je oko pet odsto, a u Srbiji je utvrđeno i širenje virusa iz kontakata.

“Taj uticaj nije veliki i to nije ništa dramatično jer je virus već prisutan u Srbiji”, rekao je Kon.