Premijer Velike Britanije Riši Sunak obećao je Ukrajini dosad najveći paket vojne pomoći, upozorivši da se Vladimir Putin „neće zaustaviti na poljskoj granici“ ako Rusija pobedi u ratu.

Sunak će zato u utorak posetiti Poljsku kako bi sa Donaldom Tuskom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o evropskoj bezbednosti i pretnji od Rusije, nakon čega će otputovati u Nemačku da se sastane sa kancelarom Olafom Šolcom.

Prema pisanju Gardijana, Velika Britanija planira Ukrajini da pošalje vojnu opremu koja će joj biti od vitalnog značaja, uključujući 400 vozila, više od 1.600 projektila, ogormnu količinu municije, 60 čamaca, kao i dodatnih 500 miliona, što sve ukupno izađe oko 3 milijarde funti.

„Odbrana Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije je od vitalnog značaja za našu bezbednost i za celu Evropu. Ako dozvolimo Putinu da realizuje svoje zamisli, on se neće zaustaviti na poljskoj granici“, rekao je Sunak uoči puta.

„Ukrajinske oružane snage nastavljaju hrabro da se bore, ali im je potrebna naša podrška, i to odmah. Ovaj paket će pomoći da se osigura da Ukrajina ima sve što joj je potrebno u borbi protiv Rusije.“

„Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek igrati svoju ulogu na čelu evropske bezbednosti, braneći naše nacionalne interese i stojeći uz naše NATO saveznike“, zaključio je Sunak.

Velika Britanija je od izbijanja rata Ukrajini obećala skoro 12 milijardi funti podrške, od čega je 7,1 milijardi funti predviđeno u vojne svrhe, a ostatak za humanitarnu i ekonomsku podršku.

Sunakova priča o pomoći dolazi u trenutku kada je Predstavnički dom američkog Kongresa, nakon višemesečnog odugovlačenja, konačno odobrio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Britanska pomoć od 500 miliona funti, za koje su zvaničnici rekli da će doći iz rezervi Trezora, biće iskorišćena za isporuku municije, protivvazdušnu odbranu, isporuku dronova proizvedenih u Velikoj Britaniji i inženjerske podrške ukrajinskoj liniji fronta. 

Sekretar odbrane Grant Šaps rekao je da će ovaj paket pomoći pružiti „predsedniku Zelenskom i njegovoj hrabroj naciji“ opremu koja im je neophodna da poraze Putina „i povrate mir i stabilnost u Evropi“.

„Nikada nećemo dozvoliti da svet zaboravi egzistencijalnu bitku koju Ukrajina vodi, i uz našu trajnu podršku, oni će pobediti“, rekao je Šaps.

Na svom prvom ličnom sastanku sa novim poljskim premijerom, Sunak će takođe nastojati da ojača veze Velike Britanije i Poljske, nadovezujući se na postojeću saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti.

Prema pisanju Gardijana, Sunak će takođe ponuditi da rasporedi eskadrilu Tajfuna RAF-a (tzv. NATO vazdušnih policajaca) nad Poljskom sledeće godine.

U Poljskoj je za stalno stacionirano oko 400 britanskih vojnika, dok je oko 8.000 učestvovalo u NATO vežbi Steadfast Defender koja se održavala u toj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.