Cene i potražnja za dijamantima na širem tržištu zbog usporavanja rasta svetske privrede, ali rudarska kompanija Rio Tinto ne odustaje već traži nalazišta dijamanata u Kanadi.

Ova kompanija pokušava da se održi u sektoru uprkos zatvaranju rudnika u Australiji, poznatog po izuzetno retkim ružičastim dijamantima.

Iako je cena opala, posebno veliki dijamanti ili oni u boji su zadržali vrednost, naročito oni ružičasti od kojih je 90 posto proizvedeno u čuvenom australijskom rudniku. Očekuje se da će taj rudnik, najveći na svetu po pitanju karata, do kraja sledeće godine prestati s proizvodnjom.

Izvršni direktor odeljenja za bakar i dijamante Rio Tinta Arano Soira rekao je da je cena ružičastih dijamanata od 2000. godine porasla za 500 posto.

Rio traži nalazišta u Kanadi, pa u tamošnjem rudniku dijamanata „Diavik“ ima 60 posto udela i njime upravlja. Takođe, ima zajednički projekat s kanadskom kompanijom „Star Diamond“. Veruje se da bi svaki pojedinačni karat ružičastog dijamanta mogao da vredi nekoliko miliona dolara.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.