“Rio Tinto neće proći, Vučić nema pravo da pravi dogovore o tome”: Protest opozicije i nevladinih organizacija

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija poručilo je danas da “rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji neće biti” i da predsednik Aleksandar Vučić nema pravo da sklapa dogovore s njenim predstavnicima s kojima je razgovarao u utorak.

Oni su novinarima isped zgrade Predsedništva naglasili da ta kompanije nigde u Evropi ne otvara rudnike jer tamošnje vlasti to ne dozvoljavaju i da “raskopovanje” Srbije u potrazi za litijumom nosi “veliku opasnost” za životnu sredinu, zdravlje i znači raseljavanje stanovnika.

“Poruka za Rio Tinto je: Marš iz Srbije! Ako je Vučić njen glavni sponzor, a duboko sam ubedjen da jeste, ta kompanija neće otići dok ne ode Srpska napredna stranka (SNS) s vlasti”, rekao je predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Naglasio je da planovi Rio Tinta “neće proći” jer su se građani pobunili u više gradova, odakle su danas došli predstavnici nevladinih organizacija.

Kako je rekao Igor Radošević, iz Stranke slobode i pravde, prerada jedne tone litijuma zahteva 150 tona vode pomešane sa sumpornom koselinom.

Naveo je da se istraživanja u potrazi za tom rudom sprovode na 20 lokacija u trouglu Zaječar, Loznica, Vranje.

Predstavnik Pokreta Oslobodjenje Duško Kuzović pozvao je vlasti da “obustave rudnik u Jadru, obustave geološka istraživanja po Srbiji koja ne pristaje da bude ‘Eldorado’ za bandite ili rezervna rudarska kolonija”.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je na skupu, uz ocenu da vlast Srbiju pretvara u “neokoloniju”, naglasio da se “velika opasnost” nadvila nad Srbijom i upozorio da “nema popravke kada se unište reke i šume”.