Vučić: Zakon o eksproprijaciji sam vratio zbog kratkih rokova

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća javnosti, a, kako je juče najavljeno, objaviće konačno rešenje za izmenu Zakona o eksproprijaciji.

Govorio je o putnoj i železničkoj infrastrukturi pa se dotakao i Rio Tinta.

“Rio Tinto je podneo zvaničan zahtev za izmenu prostornog plana u kojem traže da se jalovište premesti u najplodniji deo Jadra. Za to nisu dobili odobrenje Vlade Srbije”, rekao je Vučić.

“Ja mislim da zbog smanjenja troškova internacionalne kompanije nemamo pravo da uništavamo živote ljudi”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da “u narednim mesecima neće biti nikakvog odlučivanja”.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji naglasio je da ovo nije prvi zakon koji je vratio.

“Vlada je donela zakon u kojem je jedna stvar za mene bila problematična od početka a to su rokovi koji su davani, kao i rokovi za žalbu, odnosno pet plus tri dana. Takođe, ono što nije protivustavno, Zakon nije prošao kroz javnu raspravu. On nije donet u hitnom postupku. Nije Ustav povređen u tome. NIje bilo javne rasprave uz čudno objašnjenje. Objašnjenje je bilo “kovid je”. Ma nemojte”, kazao je predsednik i dodao da se konsutltovao sa pravnim stručnjacima.

“Još jedna stvar nije dobra. Video sam maniju pojedinih ministara da se mešaju tamo gde ne treba. Doneo sam odluku i potpisao je o vraćanju Narodnoj skupštini na ponovno razmatranje Zakona o eksproprijaciji”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.