Rio Tinto: Dosad su aktivnosti na projektu Jadar bile po zakonima, tako će biti i u budućnosti

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

Kompanija Rio Tinto saopštila je da tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“, njeno preduzeće Rio Sava eksplorešen (Rio Sava Exploaration) posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Republike Srbije, kako se navodi, u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta.

Iz Rio Tinta poručuju, prenosi N1, da im je stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici, kao i da se podrazumeva da je za razvoj projekta „Jadar“ potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan.

„Uvereni smo da samo kroz dijalog u kome će se argumentima i činjenicama raspravljati o projektu ‘Jadar’ može doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje ‘Jadar’ može doneti našem narodu, lokalnoj zajednici i privredi Srbije, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbediti sigurnost projekta i bezbedan život građana uz punu zaštitu životne sredine“, ističu iz Rio Tinta.

Dodaje se da su se planirenaje i aktivnosti na projektu „Jadar“ do sada odvijali u skladu sa zakonima Republike Srbije i ističe se da će se ralizacija projekta na taj način nastaviti i u budućnosti.

„Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo. Nastavljamo da se vodimo zakonskim okvirima u kojima se odvija realizacija projekata u Republici Srbiji“, poručuju iz kompanije Rio Tinto.