Rimljani su izabrali: Izlazne ankete ukazuju na pobedu Levice

0

(Beta-AFP) – Rimljani su za novog gradonačelnika izabrali bivšeg ministra ekonomije Roberta Gualtijerija, kandidata levice koji je pobedio svog rivala na desnici optuženog za antisemitizam, pokazuju izlazne ankete objavljene danas posle zatvaranja glasačkih mesta.

U drugom krugu lokalnih izbora Roberto Gualtijeri dobio je između 59 odsto glasova u odnosu na 41 odsto Enrika Miketija, pokazuje izlazna anketa instituta Opinio za televiziju RAI.

Gualtijeri, 55, treba da nasledi Virdžiniju Radži, iz antisistemske partije Pokret pet zvezdica, prve žene izabrane na čelo italijanske prestonice, koja je eliminisana u prvom krugu lokalnih izbora.

Ovaj rezultat novi je udarac koaliciji desnice i ekstremne desnice koja okuplja partiju Forca Italija Silvija Berluskonija, Ligu Matea Salvinija i partiju ekstremne desnice Braća Italije (Fratelli d’Italia) Đorđa Melonija.

U prvom krugu pre dve nedelje desnica i ekstremna desnica već su izgubili ključne gradove kao što su Milano, Napulj i Bolonja. Levica bi takođe da pobedi i u Torinu, glavnom gradu severozapadne regije Pijemont.

Rezultati lokalnih izbora, na kojima je 12,5 miliona Italijana imalo pravo glasa, ne bi trebalo da utiče na vladu Marija Dragija koju u parlamentu podržava široka koalicija od levičarske Demokratske partije do Lige.

Na pretnodnim izborima u Rimu i Torinu pobedili su predstavnici Pokreta pet zvezdica koji je na ovim izborima zabeležio veliki gubitak.

Izbori održani juče i danas obeleženi su vrlo slabom izlaznošću.

Izbornom kampanjom dominirale su teme vezane za saobraćaj i čistoću, konkretno krizu sa upravljanjem đubretom.

“Rim ne može da se svede na to da samo razgovara o đubretu i rupama na putu. Rim je veliki evropski grad”, rekao je Gualtijeri u petak na svom poslednjem izbornom skupu.

Kampanja njegovog suparnika na desnici loše je krenula prošle nedelje kada je bio primoran da odbaci optužbe za antisemitizam posle objave njegovog članka u jednom levičarskom listu. U članku koji je napisao prošle godine on je tvrdio da se Holokaust više obeležava od drugih masakra zato što jevreji kontrolišu banke i lobi koji može da odlučuje o sudbini planete.

Enriko Miketi, nema prethodnog političkog iskustva, radio je kao advokat i na radiju.