Rigorozne mere u Hrvatskoj: Zabranjeno i napuštanje prebivališta

0
BETAPHOTO/HINA/Cropix POOL/DS)

Najnovija odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju kretanja u Hrvatskoj stupa na snagu danas i znači bitno ograničavanje kretanja, odnosno zabranu izlaska iz gradova, osim u izuzetnim situacijama i uz ispunjene uslove, preneo je Jutarnji.

Prva tačka najnovije odluke zabranjuje napuštanje mesta prebivališta i stalnog boravka, a sve jer se na pojedinim područjima znatno povećao rizik od prenosa bolesti COVID-19.

Zabrana se ne odnosi jedino na promet i kretanje nužno za snabdevanje gradova i mesta u kojima je povećan rizik od širenja zaraze. Za dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne delatnosti, vodosnabdevanja, snabdevanje plinom i strujom.

Nadalje se zabrana ne odnosi na izveštavanje javnosti, potom na stanovnike koji zahtevaju hitnu medicinsku negu.

Izuzetak su i vitalni porodični razlozi poput pružanja pomoći deci ili starijim osobama ili kupovine hrane i osnovnih potrepština. Ne odnosi se ni na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Zadnji izuzetak su ažurne i operativne službe koje učestvuju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19.

Prilikom ulaska i izlaska iz gradova i mesta s povećanim rizikom širenja virusa građani se moraju pridržavati pravila socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima i posedovanje valjane propusnice.

Propusnice za opskrbu, službe koje su bitne za zdravstvenu i drugu zaštitu, novinare i one koji zbog posla moraju putovati u drugo mjesto izdavat će pravna osoba, odnosno njihov poslodavac.

Propusnicu za kretanje radi hitnih medicinskih razloga izdavat će liječnik obiteljske medicine, a za operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja korona virusa propusnicu će izdati nadležni stožer civilne zaštite.