Rezultati istrage u SAD: “Metak koji je ubio palestinsku novinarku verovatno su ispalili Izraelci”

0
Foto EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

(Beta) – Zvaničnici SAD zaključili su da je pucnjava s izraelskih pozicija verovatno ubila novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, ali nema razloga da se veruje da je pucanje bilo namerno, saopštio je danas Stejt department.

To je rezultat testova fragmenata metka, nađenog u telu žrtve, koje su sproveli balistički eksperti pod nadzorom SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Balistički eksperti su zaključili da je metak jako oštećen što je onemogućilo da se jasno zaključi ko ga je ispalio, dodao je Prajs.

Palestinka Abu Akleh, dugogodišnja novinarka i državljanka SAD, dobro poznata u arapskom svetu, ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo palestinskih ekstremista u blizini.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka ubijena u sukobu sa palestinskim ekstremistima i da samo forenzička analiza metka može da potvrdi da li ga je ispalio izraelski vojnik ili palestinski ekstremista.

Uz to su oštro porekle da je novinarka namerno ciljana, ali je rečeno da ju je možda greškom pogodio izraelski vojnik tokom razmene vatre s ekstremistom.

Američki bezbednosni zvaničnici su ispitali rezultate i palestinske i izraelske istrage i  “zaključili da je pucnjava sa pozicije IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) izgleda odgovorna za smrt Abu Akleh”, rekao je portparol Prajs.

SAD “nisu našle razloga za verovanje da je to bilo namerno, već da je pre rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvođene IDF-om protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada”, naveo je potparol. 

“Izuzetno detaljnu forenzičku analizu” je sprovela nezavisna treća strana, dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska je predstavila rezultate svoje istrage u saopštenju koje će verovatno izazvati gnev Palestinske uprave.

Ta uprava je odbila svaku izraelsku ulogu u istrazi i nije htela da preda metak izraelskim vlastima.

Vojska je navela da je metak bio u posedu američkih zvaničnika tokom analize, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Komandant izraelske vojske Aviv Kohavi je naredio da se istraga nastavi svim sredstvima na raspolaganju, te da će odluka o krivičnoj istrazi biti doneta tek kada se za vrši operativna.

Palestinska uprava i Al Džazira su odmah posle ubistva novinarke optužili izraelske snage da su je namerno ciljale.

Rekonstrukcija ubistva koju je organizvao AP podržava tvrdnje palestinskih očevidaca, a istrage CNN, Njujork posta i Vašington posta su došle do sličnih zaključaka.