Srbija lider u regionu u oblasti JPP sa više od 200 odobrenih projekata

Od 4 do 6. maja u Barseloni održava se 6. UNECE Međunarodni forum o javno-privatnom partnerstvu (JPP) koji je posvećen klimatskim promenama, cirkularnoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji. Akcenat je na javno-privatnom partnerstvu i ciljevima održivog razvoja, a jedini panelista iz Srbije je Jelena Tadić, izvršni direktor kompanije PPP Investment doo iz Beograda. Forum je organizovala Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Instituto de Estudios Superiores de la Empresa (IESE) Business School Barselona, uz podršku Grada Barselone.

Glavna tema Foruma je „People first PPP“ za ciljeve održivog razvoja u pružanju održive infrastrukture i  ubrzanje sprovođenja Agende održivog razvoja 2030.

Tadić je nakon što je predstavila naš zakonski i poslovni okvir, kao i rezultate i izazove primene JPP u Srbiji, istakla da je Srbija lider u regionu sa više od 200 odobrenih projekata od kojih je oko 50% rezultiralo zaključenim javnim ugovorima, sa investicijama privatnih partnera u javnu infrastrukturu i komunalne usluge više od 3 milijarde evra i dodala:

Raduje nas da možemo da govorimo o dobrim rezultatima i mogućnostima rešavanja javnih izazova sinergijom javnim i privatnih resursa i potreba, a čini se da savremeni svet sa svim izazovima, ima sve veću potrebu za ovom sinergijom. To su projekti koji čuvaju životnu sredinu, poboljšavaju kvalitet života građana, štede energiju, unapređuju dostupnost i kvalitet javne usluge, podstiču energetsku nezavisnost, smanjuju emisiju štetnih gasova i slično. Glavni utisak Foruma jeste potreba za novom metodoligijom pripreme i evaluacije projekata javno-privatnog partnersta, a koju je UNECE prepoznao i razvio. To je metodologija koja se umesto po principu ,,value for money” (vrednost za novac) bazira na principu ,,value for people” (vrednost za ljude). Osmišljena je tako da ide u susret izazovima i potrebama građana, a ne ograničava se isključivo na trenutnim troškovima već na potrebnim vrednostima. Sa današnje tačke gledišta, imajući u vidu izazove sa kojima se javni sektor suočava, primenom ,,value for people” metodologije rezultati i efekti dosadašnjih projekata bili bi još bolji kako za građane, tako i za korisnike javnih budžeta. Naravno, ovako sveobuhvatnu metodologiju je potrebno i primeniti, obučiti ljude, prilagoditi lokalnom zakonskom i poslovnom ambijentu i spremni smo da uzmemo učešća u tome zajedno sa UNECE”istakla je Tadićeva.

Podsećamo, Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama u Srbiji usvojen je krajem 2011. godine, a izmene i dopune Zakona usvojene su u februaru 2016. i u decembru 2016. godine i karakteriše ga visok stepen primenljivosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.