Izgleda da je Izrael spreman da pošalje trupe u najjužniji grad Gaze Rafu. To je jedini deo palestinske enklave koji nije bio svedok žestoke kopnene borbe i gde je više od polovine stanovništva Pojasa Gaze (od 2,3 miliona stanovnika) potražilo sklonište.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su dve rezervističke brigade mobilisane za misije u Gazi, dok se na video snimku koji kruži internetom vide redovi belih šatora koji se podižu u Kan Junisu (5 kilometara severno od Rafe). Portparol vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je da Izrael „kreće sa kopnenom operacijom“, ali nije naveo vremenski okvir, piše Gardijan.

Izrael tvrdi da vođstvo Hamasa, zajedno sa četiri bataljona boraca, logoruje u Rafi, gde koristi izraelske taoce kao živi štit. Dodaje se da je kopnena operacija neophodna kako bi se Hamas „potpuno pobedio“ i kako bi se taoci vratili kućama.

Kako Izrael već dugo preti da će sprovesti kopnenu invaziju nad Rafom, izraelski saveznici imali su dovoljno vremena da se usprotive toj nameri. SAD su rekle da će taj napad, ako bude izveden, imati hiljade civilnih žrtava, ali i poremetiti isporuku pomoći.

„Imali smo veoma detaljne razgovore… ne razgovaramo samo o našim zabrinutostima, već i o gledištu da postoji drugačiji način da se nosimo sa Hamasovom pretnjom u Rafi“, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Svaka velika kopnena operacija u Rafi bi gotovo sigurno morala da bude koordinirana sa Vašingtonom i Kairom, s obzirom na lokaciju grada – na egipatskoj granici.

Egipat je ranije rekao da neće dozvoliti da Palestinci u Gazi budu gurnuti preko granice na njegovu teritoriju. Kairo je upozorio Izrael da ne kreće na Rafu, jer bi to „dovelo do masovnog masakra“.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su prošle nedelje da nabavljaju 40.000 šatora kako bi evakuisale stotine hiljada raseljenih civila, a prema rečima nepotvrđenih izveštaja, na periferiji Pojasa Gaze raspoređeni su i dodatni artiljerijski i oklopni transporteri.

Očekuje se da će sastanak Netanjahua i njegovog ratnog kabineta, u naredne dve nedelje, kako bi odobrili evakuaciju civila. Najavljivano je da će evakuacija trajati oko mesec dana, kao prva faza ofanzive na Rafu, objavili su sinoć izraelski mediji.

Pregovori o prekidu vatre uz posredovanje SAD, Egipta i Katara gotovo su propali jer Izrael i Hamas nisu bili u stanju da se dogovore o uslovima, dužini primirja, kategorijama i broju izraelskih talaca koji će biti oslobođeni u zamenu za oslobađanje Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.