“Revolucija u NBA ligi”: Šta donose promene o kojima svi govore

0
Profimedia

Sve je i dalje prilično maglovito, ali NBA liga bi uskoro mogla da doživi značajne promene.

Komesar takmčenja Adam Silver je, kako prenose mediji, pripremio revolucionarne promene u sistemu takmičenja. Ideja je da se promene uvedu od sezone koja počinje 2021. godine – kada liga slavi 75 godina postojanja.

Sve će zavisiti od dogovora sa Unije igrača NBA, kao i od vlasnika timova i vlasnika TV prava.

Govori se o nekoliko značajnih promena, a ostaje da se vidi da li će sva ili samo neka biti uvedena.

UKIDANJE KONFERENCIJSKIH FINALA

Ukidanjem konferencijskih finala bi se omogućilo da u finalu plej-ofa zapravo igraju dve najbolje ekipe, čak i kada dolaze iz iste konferencije.

U plej-of bi se plasiralo po osam najboljih ekipa sa Zapada i Istoka koje bi prve dve runde igrale po dosadašnjem sistemu. Potom bi, kada se dobije po dve najbolje iz konferencija, nosioi određivali po učinku u sezoni bez obzira na to iz koje konferencije dolaze ekipe.

PLEJ-IN PRE PLEJ-OFA

Kako bi se sprečilo “tankovanje” – namernom gubljenje utakmica za što bolju poziciju na draftu – možda će biti uvedena mogućnost da deveta i deseta ekipa na kraju sezone uđu u plej of. Naime, prvih šest ekipa bi se regularno plasirale, dok bi sedma i osam igrale jednu utakmicu doigravanja. Pobednik ide u plej-of, a poraženi bi onda morao da odbrani plasman utakmicom protiv boljeg u duelu devete i desete ekipe.

NBA KUP

Adam Silver već neko vreme zagovara još jedno takmičenje po uzoru na evropski fudbal. U kupu bi učestvovalo svih 30 ekipa, tako što bi se parovi raspoređivali na osnovu učinka unutar divizija, a nakon što sve ekipe unutar divizije odigraju međusobno po dve utakmice.

Ovo takmičenje bi se igralo u periodu kada NBA ligi pada gledanost u toku sezone.

Prvi je o ovom kupu pisao Mark Stajn iz Njujork tajmsa i tada je naveo: Ovakve promene bi se kosile sa američkom sportskom tradicijom koja, za razliku od evropskog fudbala, prepoznaje samo jednog šampiona.

Drugi potencijalni trofej bi to razvodnio, zato se i titule šampiona divizija i konferencija u američkoj javnosti ne uzimaju za ozbiljno.

Ove promene bi dovele i doskraćenja regularnog dela sezone sa 82 na 78 ili 79 utakmica.