(Beta) – Mogućnost da potpuno vakcinisani tri nedelje posle primljene doze završe na bolničkom lečenju zbog infekcije virusom korona manja je skoro 60 puta u odnosu na građane koji nisu primili vakcinu, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja rađenog u Kragujevcu na skoro 29.000 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana.

Kako je preneo Blic, istraživanjem sprovedenim od 1. januara do 31. marta praćeno je da li se i koliko vakcinisani razboljevaju u odnosu na nevakcinisane, učestalost upale pluća i koliko je vakcinisanih građana moralo da bude hospitalizovano.

Rezultati su pokazali da je mogućnost da dobiju pneumoniju tri nedelje pošto prime drugu dozu do 15 puta manja kod vakcinisanih, pa je od 28.630 vakcinisanih koji su obuhvaćeni istraživanjem, u bolnicu moralo šestoro građana koji su se razboleli tri nedelje posle revakcinacije.

„Vakcina smanjuje broj obolelih, težu kliničku sliku i broj hospitalizovanih. Da li se neko razboleo? Da, jeste, ali treba uzeti u obzir kakva je bila klinička slika. Ne posmatramo samo broj onih koji su se razboleli već i koliko je pacijenata moralo u bolnicu, a taj podatak neoborivo svedoči o lakšoj slici razboljevanja vakcinisanih“, kazao je rukovodilac istraživanja, specijalista mikrobiologije Dejan Baskić.

Istraživanje je pokazalo i da na bolničko lečenje nije primljen nijedan pacijent koji je primio Fajzerovu ili vakcinu AstraZeneke dok je među građanima koji su primili kinesku vakcinu Sinofarm hospitalizovanih 0,2 odsto, a među onima koju su primili rusku vakcinu Sputnjik V, u bolnice je moralo 0,1 odsto.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.