Retrospektiva prethodne noći i početak trećeg dana rata: Šta se događa u Ukrajini

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Eksplozije i borbe potresle su istok, zapad i jug Kijeva, gde je ruski napad nastavljen preko noći u opsadi ukrajinske prestonice. Stanovnici su se sklonili u skloništa i podzemne stanice. Jedna žena se navodno porodila u jednoj stanici u kojoj je bila sakrivena sa drugim građanima Kijeva.

„Ova noć će biti najteža“, upozorio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju. „Ove noći neprijatelj će koristiti sva raspoloživa sredstva da slomi naš otpor. Ove noći će krenuti u napad.”

I krenuli su…

„Više od 50.000 ukrajinskih izbeglica pobeglo je iz svoje zemlje za manje od 48 sati – većina u Poljsku i Moldaviju“, rekao je šef Agencije UN za izbeglice Filipo Grandi, dodajući da se „mnogo više njih kreće ka granicama“.

Ukrajinske oružane snage kažu da su odbile ruske napade na vojnu bazu i na glavnu saobraćajnicu u Kijevu.

Istaknuti Rusi pridružili su se protestima u Rusiji ili su se izjasnili protiv invazije, usred najmanje 1.800 hapšenja na antiratnim skupovima. Među njima su pop zvezde, voditelji emisija i novinski dopisnici koji su izašli u javnost uprkos profesionalnim i ličnim rizicima koji dolaze sa neslaganjem sa Vladimira Putina.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenut ruski „amfibijski napad“ na Mariupolj, priobalni grad na jugoistoku Ukrajine.