Barovi i restorani u Češkoj ponovo su zatvoreni 18. decembra, posle samo nedelju dana od popuštanja mera. Novogodišnji praznici i ponovni skok broja novozaraženih razlog su ponovnog lokdauna.

Dan pre zatvaranja, veliki broj Čeha veče je provelo u barovima, a ugostitelji se nadaju da će preživeti ponovno zatvaranje, prenosi N1.

„Otvorićemo prozore i prodavaćemo pića za poneti, kako bi nekako uspeli da preživimo period koji je pred nama. Biće zaista teško, posebno što ne postoji mogućnost nikakvog dogovora sa Vladom“, kaže vlasnik jednog od lokala.

„Mislim da je ovo pogrešno. Vlada treba da zna šta i kako radi, a na ovaj način neće pomoći mnogo ni nama ni vlasnicima ugostiteljskih objekata“, dodaje jedan od gostiju.

Do 23. decembra, u Češkoj je uveden policijski sat, od 23 časa do 5 sati ujutru, a Vlada Češke najavila je i nove šeme za pomoć privredi koja je pogođena krizom.

Malo drugačija slika dolazi iz Madrida. Ulice pune ljudi, fizička distanca skoro da se i ne poštuje, a iz Vlade Španije stiže poruka da neće uvoditi restriktivnije mere.

„Zadržaćemo mere koje smo do sada usvojili, a koje su dale dobre rezultate. Nastavićemo da utičemo na svest građana, nastavićemo sa ventilacijom, kao i sa policijskim časom tokom noći. Ne želimo da gasimo preduzeća, da upropastimo ugostiteljski sektor i tako dodatno ugrozimo ekonomiju“, poručuju španske vlasti.

Međutim, reagujući na novi talas povećanja broja slučajeva, španski premijer Pedro Sančes upozorio je da bi moglo doći do promene planova u predostrožnosti, koje trebaju da se preduzmu tokom praznika u zadnji čas.

U Evropi je oko polovine ukupnog broja umrlih od koronavirusa u svetu, a veliki broj zemalja uveo je takozvani lokdaun.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.