Republikanci u Senatu blokirali formiranje komisije za istragu o nemirima kod Kapitola: “To je zamka demokrata…”

0

Senatori iz redova republikanaca u amerčkom Kongresu su blokirali formiranje dvostranačke komisije za istraživanje napada na Kapitol koji se dogodio 6. januara, preneo je AP.

Glasanje u Senatu bilo je 54-35. Bilo je potrebno minimu 60 glasova da bi se razmatrao predlog zakona koji je usvojio Predstavnički dom, a kojim bi značio formiranje komisija od 10 članova, po pet članova iz redova demokrata i republikanaca.

Kako piše AP, glasanje je bio još jedan znak vernosti republikanaca bivšem predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu i otvoreni politički napor da se prebaci fokus sa nasilne pobune njegovih pristalica.

Iako je Zakon o komisiji za istargu o nemirima od 6. januara usvojen u Predstavničkom domu ranije ovog meseca uz podršku gotovo tri desetine republikanaca, senatori iz redova republikanaca su istakli kako veruju da će komisija na kraju biti politički upotrebljena protiv njih.

Sam Tramp, koji još uvek čvrsto drži Republikansku stranku, nazvao ju je „zamkom demokrata“.

Podsetimo, tokom nereda ispred Kapitola 6. januara, stradale su četiri osobe, dok je jedan policajac koji je branio krug američkog Kongresa kolabirao i preminuo u bolnici od posledica bolesti.