Republikanci u Pensilvaniji traže od Vrhovnog suda odvajanje kasnije pristiglih glasova: “Sprečite brojanje…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Republikanci u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, jednoj od ključnih za ishod predsedničkih izbora, zatražili su od Vrhovnog suda SAD da naredi razdvajanje glasova poštom koji su stigli posle izbornog dana od drugih.

Najviši izborni zvaničnik Pensilvanije ranije je naredio da se ti glasački listići odvoje od ostalih, navodi Asošiejted pres.

Zahtev republikanaca Vrhovnom sudu iznet je dok kandidat demokrata Džozef Bajden uvećava prednost u Pensilvaniji nad kandidatom Republikanske stranke Donaldom Trampom, predsednikom SAD.

Deo je nastojanja republikanaca da od Vrhovnog suda SAD izdejstvuju odluku o sprečavanju brojanja glasova pristiglih putem pošte posle izbornog dana, 3. novembra.

Tramp je još u izbornoj noći optužio demokrate za kradju izbora, ne navodeći nijedan dokaz, i najavio osporavanje rezultata pred Vrhovnim sudom SAD.

Predsednik SAD je u sredu rekao da je u mnogim ključnim državama imao solidnu prednost tokom izborne noći, ali da je ona onda počela “magično da nestaje”.

Razlog za to je što se u nekim ključnim državama, medju kojima je Pensilvanija, poslednji broje glasovi poslati poštom, a medju tim glasačima Bajden ima ubedljivu prednost, ponegde i veću od 75 odsto.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i “osvojio” 264 elektora, čime je došao nadomak pobede. Tramp je dobio u 23 savezne države i “skupio” 214 elektorskih glasova.

Kandidatu je za pobedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, a Bajden za ulazak u Belu kuću treba da osvoji samo jednu od preostale četiri države u kojima je ishod neizvestan, Pensilvaniju (nosi 20 elektora), Džordžiju (16), Severnu Karolinu (15) ili Nevadu (6). Pobeda Trampa na Aljaski je neupitna.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za 74-godišnjeg Trampa ili 77-godišnjeg Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500