Republikanci nezadovoljni Trampovom kampanjom: Strah od poraza, briga za većinu u Senatu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsedniku SAD Donaldu Trampu ističe vreme za oporavak od niza samozadatih udaraca koji su poljuljali njegovu “bazu” pristalica, ali i alarmirali republikance koji strahuju da su na pragu da prepuste Belu kuću demokrati Džou Bajdenu. 

Republikanci takođe brinu da bi Trampova dijagnoza za koronavirus i njegov kritikovan nastup na debati sa Bajdenom takođe moglo da ih košta većine u Senatu na izborima u novembru kada se bira predsednilk države, ali i trećina Senata.

Sa samo tri nedelje do izbora, trke za Senat, gornji dom Kongresa u nekim američkim državama koje su pouzdano republikanske, uključujući Južnu Karolinu i Kansas, su sve konkurentnije pomognute povećanim finansiranjem demokrata zbog čega su i republikanska partija i kampanja samog Trampa u neočekivano lošijem finansijskom položaju.

Predsednik cilja da se resetuje ove nedelje, nadajući se da će agresivni plan putovanja i saslušanja za potvrdu imenovanja sudije Ejmi Koni Beret na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu zemlje dati novu energiju njegovim najvernijim pristalicama i skrenuti pažnu sa virusa od koga je preminulo više od 214.000 Amerikanaca.

Optimisti u predsednikovom unutrašnjem krugu ukazuju na njegovu jedinstvenu sposobnost da privuče pažnju i na njegovu kampanju 2016. godine koja je izgledalo takođe da ide ka porazu pre kasnog obrta. Taj povratak su potpomogle spoljne sile protiv nepopularnog protivnika, navodi AP ukazujući da republikanci strahuju da ovogodišnja kampanja može da liči više na 1980. ili 2008. kada je trka bila tesna do samog kraja dok odjednom više nije bila tesna.

AP navodi da je ova ocena Trampove kampanje za reizbor sastavljena od intervjua sa oko 20 zvaničnika iz Belek kuće ili izbornog štaba i Republikanaca bliskih  Zapadnom krilu Bele kuće, od kojih mnogi nemaju prava da javno govore o privatnim razgovorima. Razgovorima se opisuje kako kampanja koja je uopšteno bila stabilna mesecima sada trpi niz istorijskih potresa.

Republikanci su počeli da osećaju znake upozorenja prošlog meseca. Smrt liberalne sudije Rut Bejder Ginsberg animirala je konzervativce ali takođe i demokrate i podstakla cunami novca ka Bajdenu i drugim demokratam za izbore. Jako kritikovano ponašanje Trampa za vreme debate sa Bajdenom samo je pojačalo problem, i čak su njegove pristalice smatrale da je nepristojan zbog tako čestog prekidanja Bajdena.

Preispitujući podatke kasnije, pomoćnici u izbornom štabu su se zabrinuli jel su videli da je počela da opada podrška Trampu. Predsednikova dijagnoza za koronavirus je dalje povećala problem, posebno među starijim glasačima.

Trampov izborni štab insistira na tome da predsednik može da osvoji drugi mandat, navodeći da će njegov povratak na putovanja podstaći njegovu bazu, i tvrde da ankete ne pokazuju pravi broj njihovih pristalica.

Međutim nacionalne ankete pokazuju da Bajden ima znatnu prednost. I mada su razlike u neopredeljenim državama manje, Tramp se suočava sa upornim manjkom u većini država koje će odlučiti izbore.

Republikanski senator Ted Kruz rekao je u petak da ukoliko ljudi budu neraspoloženi i ljuti na dan izbora da bi republikanci mogli da izgube Belu kuću i oba doma Kongresa i da bi to moglo da “bude krvoproliće razmere Votergejta”. Na izborima posle ostavke republikanca Ričarda Niksona 1974. demokrate su znatno povećale svoje većine u Kongresu i povratile Belu kuću.