„Dobili smo obećanja predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da će raditi na poboljšanju uslova za rad medija ali još uvek ne vidimo rezultate, a Srbija beleži veliki pad od 14 mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda za 2019. godinu“, rekla je za Danas Polin Ades-Mevel, šefica kancelarije Reportera bez granica za Balkan.

„Najveći problemi koji su doprineli ovako lošem stanju su oni koje smo predočili predsedniku Vučiću na sastanku u januaru ove godine – nasilje i napadi na novinare se zaoštravaju, a morali bi biti osuđeni i istraženi kako se ne bi ponovili. To su slučajevi novinara Milana Jovanovića, Tatjane Vojtehovski, i mnogih drugih novinara, uključujući sajber napade koji uopšte nisu sankcionisani. Pad od 14 mesta je veoma veliki i jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, zaključuje šefica „Reportera“ za Balkan.

Pred sastanak sa predsednikom Vučićem u januaru ove godine, Reporteri bez granica istakli su da žele i „jasne dokaze posvećenosti slobodi medija, a ne prazne priče“.

U međuvremenu, vlast u Srbiji pokazala je volju da neke probleme reši i ima mehanizme za to, ali rezultati se još uvek ne vide, ističe Ades-Mevel.

„Videli smo volju predsednika da se situacija poboljša, predložili smo neke konkretne stvari koje moraju da se reše – kao što je arbitrarno odlučivanje države o ugovorima za oglašavanje sa određenim medijima, i nadamo se da ćemo u narednom periodu videti konkretne rezultate na terenu“, istakla je ona.

Jedan od rezultata koji je za sada vlast postigla jesu osuđujuće presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, podsetila je Polin.

„Presuda za slučaj Ćuruvija je pozitivan rezultat rada koji je doveo jedan proces do kraja, iako dosta kasno ali to je važna poruka za međunarodnu zajednicu. Pokazuje da vlast u Srbiji ima mehanizme da reši probleme, očekujemo više takvih rezultata u narednih 12 meseci“, navela je Ades-Mevel iz Reportera bez granica.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.