Remdesivir prvi lek protiv koronavirusa dozvoljen u EU

2
Foto: Profimedia

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka Remdesivir, što ga čini prvim lekom za lečenje Covid-19 koji je dobio dozvolu za teritoriju cele EU.

Odobrenje je izdato po ubrzanom postupku, a nakon preporuke Evropske agencije za lekove (EMA), kojom su potom usvojile i države članice, navodi Evropska komisija u saoštenju, prenosi N1.

Kako se dodaje, odobrenje je izdato veoma brzo, samo nedelju dana nakon preporuke EMA, što je znatno manje od uobičajenih 67 dana, koliko je Evropskoj Komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

“Zaštita javnog zdravlja je ključlni prioritet Evropske Komisije”, navodi se u saopštenju i dodaje da su, usled krize koronavirusa primenjene ubrzane procedure koje EMA i inače koristi u situacijama kada je ugroženo javno zdravlje.

“Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mesec dana od podnošenja zahteva pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbedimo efikasno lečenje ili vakcinu protiv koronavirusa”, izjavila je tim povodom Stela Kiriakides, poverenica za zdravlje i bezbednost hrane.

2 KOMENTARA

  1. Lek postoji odavno, nije ništa novo, ali jeste novo to što su poslušali doktore koji su još u martu pričali o remdesiviru i shvatili da su u pravu, zajedno sa Dejvidom Sinklerom koji je ukazivao na to od početka pandemije.

  2. Da EU je odobrila taj lek i Amerikanci su vec otkupili veliku količinu. Potrebno je tri meseca da se proizvede sledeca tura. Niko ne spominje da jedna doza košta 360$ a potrebne je 6 doza za jedan tretman. Ispada da lečenje jednog čoveka košta 2.340$. Uvek neko zaradi na tuđoj muci

Comments are closed.