Načelnik BIA: “VBA zna šta je srpski potpukovnik predao ruskom špijunu…”

1
Foto: Printscreen Youtube

Načelnik Uprave za analitiku Bezbednosno informativne agencije (BIA) Relja Željski izjavio je da je Vojno bezbednosna agencija utvrdila šta je ruskom oficiru Georgiju Klebanu predao srpski potpukovnik, koji se vide na nedavno objavljenom snimku, ali nije govorio o čemu je reč jer je “predmet živ”, navodeći da je potpukovnik dostupan našim organima.

Željski je za TV Prva rekao da je ustanovljeno više kontakata tog ruskog obaveštajca, ali ovu primpredaju naša služba nije snimila jer je bila prisutna kontrapratnja, odnosno lica koja je ruski obaveštajac angažovao da obezbede događaj i utvrde da li su srpske službe prisutne, preneo je N1.

“To su ljudi koje je on onagažovao, ne moraju nužno da budu Rusi”, rekao je Željski, navodeći da su u svakom slučaju angažovani sa preciznim zadacima.

Na pitanje ko je načinio i emitivao snimak koji se pojavio u javnosti, on je rekao da naše službe “dosta znaju o tome”.

“Taj mozaik se sve bolje i jasnije vidi ali na tu temu iz operativnih razloga ne mogu da govorim”, rekao je Željski.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da je Klebana neka druga, a ne ruska, služba angažovala i da je dvostuki agent, on je naveo da “obaveštajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih dopire granica maštovitosti nekog obaveštajca i službe koja kontroliše i usmerava taj kontakt”.

“U istoriji obaveštajnog rada zabeleženi su slučajevi ne samo dvojnih, već i trojnih i četvorostrukih agenata”, rekao je Željski, navodeći da su takvi slučajevi zabeleženi i u okruženju naše zemlje.

On je ponovio da je predmet živ i naveo da se sa utvrđivanjem kontakta našeg državljanina i ruskog obaveštajca “priča” ne završava, “u tom nekom profesionalnom smislu”.

Govoreći o radu srpske službe, Željski je rekao da BIA sprema da predsedniku države Aleksandru Vučiću prenese neke veoma važne informacije, koje nisu u vezi sa ovim slučajem, već nekim drugim, koji je za bezbednost Srbije “mnogo značajniji”, ne otkrivajući detalje.

1 KOMENTAR

  1. Svi vojni funkcioneri srbijanske vojske znali su za slučaj,odavanja vojnih tajni ruskim “prijateljima”.Zato je Putin,kao bivši KGBeovac znao ili ih lično poslao.Medjutim,nisu svi agenti dobro prošli sa Rusima. Srpski agenti,kod rušenja vlasti Čaušeskua u Rumuniji krajem devedesetih godina,dobili saznanje da će biti likvidirani,ako se i jedan proglasi za obaveštajca,pa da o dogadjaju i njegovom poreklu sazna ceo svet.

Comments are closed.