Rektorka zvonila na vrata, studenti je nisu pustili

0
Foto: Igor Pavićević

Rektorka Ivanka Popović je pozvonila na vrata zgrade Rektorata ali studenti koji unutra protestuju nisu joj dozvolili ulazak, javlja izveštač RTS-a.

U zgradu je ušao sam o student prorektor koji je vrzo i izašao napolje. Nije postignut nikakav dogovor sa studentima koji su unutra. 

Rektorka i zapsleni u Rektoratu će i sutra u pola devet ponovo pokušati da uđu na svoja radna mesta. 

“Smatram da je ključni razlog zašto su oni u zgradi razrešen stavom premijerke. Ali i dalje stojim iza toga da je zahtev da ja razgovaram sa premijerkom o tome neprimeren iz jednostavnog razloga što postavljanje i razrešavanje ministara u Vladi nije u nadležnosti Univerziteta”, rekla je Ivanka Popović. 

Dodala je da će normalan rad univerzitet ubrzo biti ugrožen i da se nada da će razum prevladati.  

Ispred zgrade Rektorata su bili i lider Dveri Boško obradović kao i predsednik DS-a Zoran Lutovac.

Danas je peti dan protesta u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Studenti ostaju pri zahtevima i odluci da zaposlene, drugi dan za redom ne puštaju u zgradu, dok se zahtevi ne ispune.

Oni, pored ostalog traže, da Rektorat da preporuku za razrešenje ministra finansija, do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

Očekuju da Rektorat osudi upad grupe sa kojom su se sukobili na početku protesta. Traže razgovor o skraćivanju ispitnih rokova zbog Univerzijade sledeće godine.

Rektorka sa studentima želi da razgovara isključivo o temama u nadležnosti Univerziteta a predsednica Vlade, kaže da ne pristaje na politički ultimatum grupe studenata, čiji potez naziva anarhijom.