Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je profesor dužan da bude uz studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju, komentarišući zamerke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ishod blokade Rektorata.

„Htela bih da kažem da iako nisam sedela u svojoj kancelariji, da sam mnogo radila ovih 12 dana. To nije bila nikakva pauza. Profesori su dužni da budu uz svoje studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju, zato što smo mi jedinstvena zajednica“, kazala je Popović za TV N1.

Ona je istakla da je veoma važno što je situacija rešena u okviru akademske zajednice i da inače smatra da je dobro da se akademska pitanja tako rešavaju.

Dodala je da i dalje smatra da blokada nije bila najbolji način da se dođe do rešenja, ali je konstatovala i da je to verovatno do razlike u godinama između nje i studenata.

„Na Univerzitetu postoji druga tradicija aktivnosti koje mogu da bude bliske revolucionarnim: ’68, pa devedesete godine… Mislim da kada smo počeli da razgovaramo u okviru onoga što su nadležnosti Univerziteta, da je to bio ključni trenutak kada su naši razgovori postali plodonosni“, ocenila je rektorka.

Upitana da li je prethodnih 12 dana bilo pritisaka na nju, Popović je kazala da „ako se misli da je interesovanje za ono što se dešava vid pritiska, onda je bilo mnogo interesovanja“, ali i da smatra da su oni koji su se interesovali, to činili zato što im je stalo do Univerziteta i zato što ga poštuju.

Rektorka Univerziteta u Beogradu izjavila je i da će Univerzitet u Beogradu poštovati odluku Odbora za profesionalnu etiku, koji do 4. novembra treba da se izjasni o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Na pitanje TV Prva šta ako se studentima iz pokreta „Jedan od pet miliona“, koji su 12 dana blokirali zgradu rektorata, ne dopadne odluka koja bude doneta 4. novembra, Popović je rekla da su svi dužni da poštuju odluku Odbora za profesionalnu etiku.

„Univerzitet je iznad svih nas. Mi smo dužni da poštujemo sve odluke stručnih organa univerziteta. Ovo je akademsko pitanje. U pitanju je rad javne ličnosi, pa je dobilo pažnju javnosti“.

Ona je dodala da se sada čeka da Fakultet organizacionih nauka odgovori na pitanja koja je svojim rešenjem doneo Odbor za profesionalnu etiku do 26. oktobra.

Upitana da li je ovo jedini sporan doktorat na Univerzitetu u Beogradu, Popović je rekla da nije i da ima još manje od 10 spornih doktorata.

Na konstataciju da ako je sporan doktorat Malog, zašto u zahtevima studenata iz pokreta „Jedan od pet miliona“ nema toga da se preispita i ostalih manje od 10 sporanih doktorata, Popović je priznala da su možda procedure manjkave i složene i da treba da se unarede.

Komentara

  1. Милутин
    26. septembra 2019. 12:15

    Браво и хвала госпођо Поповић! Ово је најсветлија тачка и највећа победа демократије још од 5. октобра. Историји сте се представили у најбољем светлу, честитам вам на томе!

  2. boky
    26. septembra 2019. 13:47

    svaka cast gospodjo rerktorko. pa vi ne mozete biti ni asistent a ne rektor, jer odvaliti ovakvu glupost kao sto je navedeno u naslovu je budalastina par ekselans. sramota. po vama tako mudroj ako student ili grupa studenata zeli da izvrsi atentat, ubisto, napad na bilo koga profesor mora da stane uz njih. pa to je idiotski. to mote da kaze samo idiot, godpodjo rektorka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.