Rektorka: Neprijatno me je iznenadila Vučićeva objava o zatvaranju domova. Studenti su s pravom uznemireni i nezadovoljni…

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović izjavila je agenciji Beta da je odluka Kriznog štaba o zatvaranju studentskih domova, koju je sinoć na RTS-u saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bila veliko iznenađenje za sve na Univerzitetu.

“Studenti su s pravom uznemireni i nezadovoljni. Univerzitet u Beogradu je u dnevnom kontaktu s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i mi smo imali dogovor da studenti uz poštovanje svih preventivnih mera završe junski ispitni rok i da se onda isprazne domovi”, kazala je danas rektorka Popović.

Navela je da je su ministarstvu dostavljeni podaci o trajanju ispitnih rokova na svim fakultetima. “Takođe, razgovarali smo i o mogućnostima da se izađe u susret kandidatima koji žele da se upišu, a koji su pozitivni na koronavirus. U svakom slučaju imali smo jedan redovan kontakt o svim aktuelnim pitanjima i iz tog razloga ja sam bila neprijatno iznenađena objavom predsednika Srbije da se zatvaraju domovi”, objasnila je Popović.

Na pitanje Bete kako komentariše jutrošnju izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da neće doći do zatvaranja domova, rektorka je kazala da ipak treba sačekati odluku Vlade. 

“Ipak moramo da sačekamo odluku Vlade, i mislim da je potrebno da neko iz vlasti objasni studentima o čemu se radi i da da neke garancije da ćemo moći ovu, ionako već poremećenu školsku godinu, da dovedemo do kraja na koliko-toliko dostojanstven način”, rekla je ona.

Popović je kazala da je kapacitet studentskih domova 10.500 mesta, a prema zvaničnim podacima je inficirano 240 studenata od ukupno 120.000 koliko ih ima u Beogradu. 

“To je relativno mali procenat, što ne znači da ne postoji opasnost od širenja zaraze. Iz razgovora sa studentima zaključila sam da su oni veoma odgovorni i da poštuju sve preventivne mere kada su na fakultetima ili u studentskom domu. I ja ne vidim razloga zašto oni ne bi mogli da ostanu u domovima”, ocenila je Popović. 

“Vreme će proći, niko se neće sećati pandemije, nego će se svi pitati zašto studenti nisu završili godinu. Uz puno poštovanje svih mera zaštite želimo da studenti završe ovu školsku godinu. Ako sada dođe do prekida imaćemo veoma velike teškoće”, zaključila je rektorka Univerziteta u Beogradu.

(Beta)