Zauzimanje zgrade Rektorata od strane studenata zbog spore odluke o doktoratu Siniše Malog, bilo je tema kojom su se danas u Skupštini bavili poslanici vladajuće većine.

Poslanici vladajućih stranaka su uglavnom ocenjivali da je reč o političkom protestu.

Tako je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević pitao je „da li je logično da 15 studenata ne dozvoli rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović da obavlja svoj posao“, nadovezujući pitanje „da li je to akademsko ili političko pitanje“.

„Koliko je meni poznato ministra biramo mi, a nas poslanike biraju građani. A ti koji su bili, njih 15 su građani, predstavnici jedne od političkih opcija i poznato je koje političke opcije. Znači u pitanju je klasična zloupotreba dece u političke svrhe i to je nešto što smo već videli. To je bleda kopija nekadašnjeg DOS-a“, ocenio je Milićević.

On je napomenuo da je Srbija slobodna i demokratska država u kojoj svako ima pravo da protestuje i donese odluku o bojkotu i na taj način izražava svoj politički stav, sve dok takva vrsta protesta ne ugrožava prava drugih i funkcionisanje države.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je šta će Ministarstvo prosvete uraditi da se povrati oduzeta autonomija upadom političkih aktivista iz organizacije „Jedan od pet miliona“ u Rektorat.

On je za rektorku Ivanku Popović rekao da nije „sveta krava“ i da ne zna da li je starija ona ili studenti koji su blokirali Rektorat.

„Mislim da je narušena autonomija ulaskom političkih aktivista i šta će Ministarstvo učiniti da se povrati autonomiju i da Rektorat ne bude politički brlog organizacije ‘1 od 5 miliona'“, upitao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da je neverovatno da rektorka izjavi da su pripadnici vladajuće stranke upali u Rektorat, a što je primetila tek desetak dana nakon što su pripadnici političke organizacije „Jedan od pet miliona“, zaposeli tu zgradu, a nije videla opozicione predstavnike koji su danima dolazili.

On je rekao da je jasno da je reč o političkoj blokada Rektorata i da je to „tužna politička predstava Saveza za Srbiju koja pokazuje svu nemoć Dragana Đilasa i ostalih“.

Komentara

  1. Arsenik
    1. октобар 2019. 15:05

    Zar ta seljačka stranka nije imala neku plemenitiju životinju za svoju skupšinu, recimo konja, jer ovoga ni u svinjskom oboru ne bih voleo da vidim, a samo tu pripada.

  2. Bobby
    2. октобар 2019. 12:31

    Овакав ниво простаклука у институције државе је увео СНС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.