Rektorka BU: “U septembru ćemo saznati model rada fakulteta. Organizacija prethodnih rokova pokazala da ima prostora za poboljšanje”

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Rektorka BU Ivanka Popović izjavila je u emisiji Studio N1 Live da misli da će sredinom septembra moći da se kaže koji će biti radni model.

Organizacija ispita tokom ovih meseci pokazala je, kako kaže, da ima prostora za poboljšanje.

“Što se tiče nastave, ona mora biti prilagođena specifičnosti svakog fakulteta, jer jedno je govoriti o praktičnim vežbama koje su diskusione forme, a drugo ako mora da se bude u laboratoriji”, rekla je ona, a prenosi N1.

Prema rečima rektorke, već krajem jula je većina dekana pravila planove za jesenji semestar i za to kako će biti realizovani ispitni rokovi do prvog oktobra.

“Ovo je za nas veliki zadatak, jasno je da će se model održavanja nastave prilagoditi epidemiološkoj situaciji. Jedan logistički problem i zadatak je organizacija ispita gde imate protok velikog broja studenata kroz ograničen fizički prostor”, rekla je ona.

“Što se tiče nastave, ona mora biti prilagođena specifičnosti svakog fakulteta, jer jedno je govoriti o praktičnim vežbama koje su diskusione forme, a drugo ako mora da se bude u laboratoriji”, rekla je Popović.

Mišljenja je da će sredinom septembra moći da se kaže koji će biti radni model.

“Sednica Senata BU je 9. septembra, verujem da ćemo usvojiti neke preporuke. Propisi već postoje, mi smo dobili preporuke od Kriznog štaba. Kroz podatke koje dobijamo od institucija prilagođavamo rad fakulteta. Nezavisno od toga da li je neko građanin ili profesionalno lice, pravila samoizolacije se moraju poštovati, moramo biti disciplinovani u beleženju slučajeva koji se detektuju”, rekla je rektorka.

Ističe da su u redovnom kontaktu sa studentskim centrom.

“Naravno da su studentski domovi mesta gde imamo veću populaciju mlađih ljudi, gde pravila moraju biti jasno definisana. Krajem juna došlo je do pražnjenja domova, sada kad počinje ispitni rok, domovi će se puniti. Solidarnost i kolegijalnost mora biti izražena da ne dođe do širenja zaraze”, dodaje ona.

Kako je rekla, onlajn platforme su alati koji su u razvoju, neke nisu ni jeftine.

“To su dodatni troškovi za fakultete, sve to košta, to je nešto što ćemo morati da uzmemo u obzir za budžete i fakulteta i univerziteta, nadam se da će država imati razumevanja”, izjavila je Popović, dodajući da nije sigurna da je moguće da svi fakulteti koriste jedinstveni sistem.

Odgovarajući na pitanje o zahtevu studenata za umanjenjem školarine, rektorka je izjavila kako više od pola studenata BU studira na budžetu.

“Školarine su različite na različitim fakultetima, mislim da zahtevi za linearno smanjenje školarine ne mogu da se implementiraju tako lako. Mislim da je u ovom trenutku bolji put da se pojedinačni slučajevi rešavaju na fakultetima”, dodaje ona.

Govoreći o plasmanu BU na Šangajskoj listi, misli da odražava realnu situaciju.

“Konkurencija u svetu je vrlo oštra, mi smo vrlo zadovoljni, kroz ovaj rezultat smo ostvarili jednu stabilnost”, rekla je rektorka Popović.