Rektor Cetinjske bogoslovije: Među povređenima ima i dece, policija je prevršila svaku meru…

0
Foto: Screenshot YouTube

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, izjavio je da među povređenima u sinoćnim incidentima u Nikšiću i Pljevljima ima i dece.

On je u izjavi podgoričkim “Vijestima” rekao da su policijski i sudski organi Crne Gore “prevršili svaku meru svojim nasilnim ponašanjem i očiglednom jednostranošću i selektivnošću u postupanju”.

“Pozivamo ih da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema mirnim i nenasilnim protestima. Među povrijeđenima večeras ima i dece – a sve je to građanstvo koje je samo pre mesec-dva mirno i dostojanstveno iskazivalo svoj protest. Otuda je jasno da je nepravda koju vlast distribuira prevršila svaku mjeru”, rekao je Perović.

On smatra da vlasti Crne Gore od početka epidemiološke krize koriste pojedine zdravstvene mere za “progon” Srpske pravoslavne crkve.

Perović je najavio da će o tome uskoro biti priređena konferencija za štampu kako bi se izneli “svi detalje o nepravdi i protivtakonitom činjenju protiv vladike Joanikija i nikšićkog sveštenstva” i zatražio da smesta prestane “protivzakonito i neosnovano držanje” Joanikija i drugih sveštenika u pritvoru.

Sveštenici SPC su uhapšeni zbog kršenja mera za suzbijanje širenja koronavirusa jer je u jučerašnjoj litiji u Nikšiću bio veliki broj ljudi koji se nisu pridržavali tih mera.

Policija Crne Gore je večeras suzavcem rasterala grupe građane koji su u Nikšiću i Pljevljima zahtevali puštanje na slobodu sveštenika uhapšenih zbog jučerašnje litije koju vlasti nisu odobrile.

Večeras je u dva grada uhapšeno više osoba, a u Pljevljima su povređena dva policijaca.

Demonstranti u Nikšiću su policiju gađali kamenjem i flašama, prenose mediji, a policija je upotrebila i “šok-bombe” da bi ih potisnula.

(Beta)