Rekorder je poslanik SPO-a: Ko ima najduži staž u Skupštini?

0
Foto Beta

U poslednjih 30 godina koliko je prošlo od obnove višepartijskog sistema u Srbiji, bilo je mnogo onih poslanika koji su se saživeli sa skupštinskom klupom, da je bilo gotovo nemoguće zamisliti skupštinsku sednicu bez njih. Bilo je i onih koji se nisu mnogo isticali, već su tiho “bildovali” poslanički staž.

Tek, kako se danas konstituiše 12. saziv Skupštine Srbije – sa dosta novih lica i bez dosta onih na koje smo u Skupštini navikli – valja se podsetiti na rekordere po godinama provedenim u Skupštini. Kako je izračunao dnevni list “Danas”, apsolutni rekorder je poslanik SPO-a Aleksandar Čotrić koji je u više navrata sakupio čak 22 godine psolaničkog staža.

Od 11 saziva Skupštine Srbije u periodu od 1991. do 2020. Čotrić je biran u sedam saziva – 1994, 1997, 2004, 2008, 2012, 2014. i 2016. godine, prenosi Danas.

U vrhu liste su još Gordana Čomić, Meho Omerović, Tomislav Nikolić, Dragan Todorović…

Tomislav Nikolić i Dragan Todorović su kao predstavnici SRS birani 1992. godine, i u Skupštini su bili do 2012 – kada je jedan napustio politiku, a drugo postao predsednik Srbije – čime su skupili 19 godina poslaničkog staža.

Iako su birani u svim ovim sazivima republičkog parlamenta, u međuvremenu su bili članovi vlade 1998-1999, dok je Todorović bio predstavnik radikala i u Skupštini SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore.

Od 2000. godine do danas u svakom sazivu su bili funkcionerka DS Gordana Čomić i predstavnik SDPS Meho Omerović, koji su takođe skupili 19 godina staža.

Predstavnik radikala Milorad Mirčić ima 18 godina, dok Marko Đurišić – nekada član DS i SDS, sada u UDS – i bivpi potpredsednik vlade u vreme Zorana Đinđića Žarko Korać, imaju 17 godina staža. Socijalista Zoran Anđelković je odm prvog saziva do 2007. godine skupio 16 godina staža.

Sa po 15 godina u skupštinskim klupama ističu se Vjerica Radeta iz SRS, Nataša Mićić iz LDP i Dragoljub Mićunović iz DS…

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/