“Rekordan pad BDP u drugom kvartalu”: Da li je ovo najveća ekonomska kriza u SAD još od 1929.

0
Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države su tokom drugog kvartala ove godine zabeležile pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,5 odsto, saopštilo je američko ministarstvo trgovine, prenosi RTS.

Američka ekonomija je tokom proleća zabeležila najbrži pad izazvan zatvaranjem privrede širom zemlje i zadržavanjem građana SAD kod kuće zbog pandemije koronavirusa, prenosi Njujork tajms.

Bruto domaći proizvod (BDP), kojim se meri prozivodnja dobara i usluga, u SAD je pao za 9,5 odsto u drugom kvartalu ove godine, a na godišnjem nivou, što je standardni način prikazivanja ekonomskih podataka, BDP je pao na 32,9 odsto.

Ovakav kolaps je bez presedana u svojoj brzini i ozbiljnosti. Jedino sa čime može da se poredi jeste Velika kriza iz 1929. godine i demobilizacija nakon Drugog svetskog rata.

Za razliku od prethodnih recesija, poslednja je rezultat svesno donetih odluka da se suspenduje ekonomska aktivnost kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Kongres je ubacio bilione dolara u ekonomiju kako bi održao domaćinstva i privredu, ograničio štetu na duži rok i omogućio brz oporavak.

Plan je funkcionisao u početku. Međutim, poslednjih nedelja, broj slučajeva zaraze je porastao u većem delu zemlje. Podaci iz javnih i privatnih izvora pokazuju povlačenje ekonomske aktivnosti.

“U drugom svetu oštar pad aktivnosti bi bio samo dobar i neophodan zbog toga što smo se suočili sa virusom”, rekla je Heder Buši, predsednica Vašingtonskog centra za jednaki rast i dodala da se na osnovu podataka iz jula zna da ovo nije bio kratkotrajan pad.