U posljenja 24 časa u Crnoj Gori su potvrđena četiri smrtna slučaja od koronavirusa, što je najveći broj u jednom danu do sada, pokazao je posljednjih presek Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 Saopšteno je da su pacijenti su bili 1943, 1970, 1982 i 1953 godište kao i da su lečeni u KCCG, PZU Codra, OB Berane i OB Nikšić. 

Registrovano je 50 novih slučajeva koronavirusa.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od sredine juna je 48 a od početka godine je 57. Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1322.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3411. 

Zamenik direktora IJZ-a Senad Begić kazao je na konferenciji za medije da se nakon što je Crna Gora dozvolila državljanina Rusije i Azerbejdžana da bez ikakvih dodatnih uslova uđu u zemlju, da će se i Ukrajina, zbog bolje situacije, naći na ažuriranoj listi. 

„Institut je napravio metodologiju koja je slična sa onom Evropske komisije. Jedan od ključnih parametara je broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje broja oboljelih odnosno dugoročni trendovi. Kada se radi o regionu, vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste. Tu ne smemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore“, rekao je on. Rusija, međutim, još ne otvara granice za Crnu Goru, nema letova, ali mediji prenose da se prvi turisti očekuju oko 10. avgusta i da je počela karata.

Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru čak ni oni koji imaju nekretnine ili porodicu, niti ako imaju test da su negativni na korona virus. Moguće je jedino da dođu privatnim avionima, ali je od 12. juna potreban PSR test i da imaju rezervisan hotel.

Osim toga, državljani Srbije mogu bez ikakvih uslova ući u Crnu Goru ako dolaze iz zemalja Evropske unije i ostalih na „zelenoj listi“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ukoliko su u njima proveli najmanje dve nedelje.

Srpski državljani koji dolaze iz država sa „žute liste“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, moraju da poseduju rezultate jednog od testova, pod uslovom da su u toj zemlji proveli najmanje dve nedelje.

Liste zemalja se stalno menjaju i mogu se naći na sajtu Instituta za javno zdravlje https://www.ijzcg.me/.

Državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije moraju u institucionalni karantin od 14 dana, osim starijih od 70 godina, dece mlađe od 11 i osoba koji su morali u Srbiju ići zbog medicinskog tretmana koji idu u kućnu samoizolaciju.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/pdf-izdanje-nedeljnika-br-447-od-6-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/

Komentara

 1. Ana
  5. avgusta 2020. 21:26

  Ovo je sramota šta se radi Srbima od strane Crne Gore, a naša vlast ne reaguje ! Pa jel smo mi, našoj vladi , toliko nebitni, da im je potpuno svejedno kako nas neko tamo tretira, a oni će zauzvrat toplo primati njihove građane ?! Eto kako naši pokazuju "brigu" za svoje građane-NIKAKO. Kada će se uvesti reciprocitet po pitanju ulazaka građana tamo i ovamo, Beograd je pun crnogoraca, a mi tamo ne smemo u svoje kuće i svojim porodicama. SRAMOTA , ali koliko za crnogorsku vlast, još više za srpsku , jer ne štiti svoje građane !!!

 2. Petrović
  6. avgusta 2020. 03:15

  A koliko će ih tek biti posle Milove pobjede? Infarkta, ŠlogovA zbog bede... to jest Korone.... Propratite.....

  1. Mile
   6. avgusta 2020. 10:46

   Milo gubi vlast nakon 30 godina. Njegova stranka sa sve, njemu vernim manjinama (Albanci, Hrvati, Muslimani) ne dobacuju ni do 40%. Al će da bude šlogova kad konačno padne. Proprati....

 3. Bobby
  6. avgusta 2020. 11:58

  Један дерби и још мало па нестаде "државице" !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.