Rekord u Antverpenu: Zaplenjeno 65,5 tona kokaina u 2020. godini

0
Credit line: PhotoValley / Alamy / Profimedia

Belgijske vlasti zaplenile su tokom 2020. gotovo 65,5 tona kokaina u Antverpenu, što je novi rekord za tu luku koja ostaje prvi pristupni put za kokain u Evropi, saopštilo je danas belgijsko ministarstvo finansija.

Od 2013. godine kada je zaplenjeno 4,7 tona te droge poreklom iz Latinske Amerike, zaplenjene količine su se uvećale oko 14 puta, navelo je ministarstvo u saopštenju i odalo priznanje carini.

U 2019. godini u Antverpenu je zaplenjeno ukupno 62,1 tona kokaina. Droga je obično skrivena u kontejnerima koji se istovaruju iz brodova.

Kolumbija, Brazili i Ekvador drže prva tri mesta kao zemlje odakle se šalje droga dok su u Evropi pored Antverpena luke ulaska takodje u Španiji i Holandiji. Nije dat podatak o količinama droge presretnute u te dve evropske zemlje.

Prodajna vrednost količine zaplenjene 2020. u Antverpenu, precizno 65,481 tona, procenjena je na 7,5 milijardi evra na osnovu prosečne cene u EU od 68,5 evra za gram i droge koja se obično prodaje u kesicama čistoće od 60 odsto.

Pored zaplene droge na ulasku u tu luku, koja je druga evropska luka za pomorski teretni saobraćaj posle Roterdama, oko 25 tona kokaina namenjeno za Belgiju zaplenjeno je prošle godine u zemljama odakle polazi droga, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Medjunarodni akcioni plan kojim upravljaju i UN posvećen kontroli kontejnera u pomorskoj trgovini omogućio je da se u 2020. zaplene ukupno 102 tone kokaina namenjenog evropskom kontinentu.

Pored 25 tona koji je trebalo da krene za Belgiju, 16 tona je trebalo da bude isporučeno Holandiji, 6,5 Nemačkoj, šest tona Španiji i 4,6 tona Italiji, prema podacima Programa za kontrolu kontejnera koji obuhvata oko desetak evropskih zemalja, rečeno je danas u Antverpenu.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!