Praksa u nekim svetskim metropolama je da se pre nego što se bilo šta u gradu rekonstruiše i menja, pitaju građani, pa se organizuje neka vrsta referenduma i onda u svom gradu gledaju šta su tražili. Iako građani nisu stručnjaci, mnogo su komentarisali izgled rekonstruisanog Trga republike, a ne mora se ni biti stručnjak (a nisu ni oni bili blagonakloni) da bi se zaključilo da je moglo bolje, lepše, brže i jeftinije. Najveći broj kritika se odnosi na „prazninu“, izbor kamena kojim je Trg popločan, osvetljenja, nedostatak hlada, usporeno saobraćaj zbog kaldrme, neadekvatno obeležavanje Stambol kapije (izbrazdan pločnik), a neki se pitaju i „gde je pobegao konj?“ pošto je Spomenik knezu Mihailu na novom trgu nekako skrajnut i više nije centralna figura.

Za Nedeljnik prvi put sada govore arhitekte prema čijem projektu je rađen Trg republike, ali i njihove kolege. Svi su saglasni da bi Trg bio drugačiji da su arhitekte bile uključene izvođački projekat — a nisu.

Ceo tekst čitajte u novom, jubilarnom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. septembra

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi Njujork tajms na srpskom jeziku

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Komentara

 1. Revolucionar
  13. septembra 2019. 15:15

  Gluposti. Po prvi put mogu iz daleka da vidim spomenik do koga kada se krećem ne postoji vizuelna prepreka. Sada pošteno dominira trgom.

  1. Mica opajdara
   14. septembra 2019. 21:53

   Batice onda si sigurno srećan što možeš da vidiš spomenik iz daleka.Trebalo je porušiti sve zgrade okolo tako da bi mogao da vidiš spomenik sa Dorćila,Kalemegdana,Terazija..

 2. Srećko
  14. septembra 2019. 11:25

  Ja mogu da dodjem na trg i da lagano odem, ali šta je siroti konj skrivio. Ničeg zelenog ispred njegovih očiju. Baš mi ga je žao.

 3. Mica opajdara
  14. septembra 2019. 21:51

  Reci te nam ko je dao idejno rešenje za rekonstrukciju trga Republike?Zašto krijete?

 4. Anonimni
  19. septembra 2019. 12:35

  Da li neko zna šta je gore od budale? Naravno da svi znamo. Budala sa INICIJATIVOM.

 5. Ceca
  21. septembra 2019. 19:45

  Pogledajte slike trgova u Madrdu, Solunu, Vatikanu i mnogim dr.svetskim gradovima-goli su, prazni. Trg je poplocan prostor okruzen zgradama ili necim drugim, sa fontanom ili znacajnim spomenikom

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.